ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Τυρνάβου που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξυπηρετεί αποκλειστικά μνημονιακές επιλογές και στόχους εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση που καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο. Στην ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

“Η υποχρέωση κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά δημοτική περίοδο, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2006, με τον τότε Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στη συνέχεια το 2010 με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επισφραγίζεται, το υποχρεωτικό, της εκπόνησής των.

Στο Ε.Π. του Δήμου Τυρνάβου, για την περίοδο 2011-2014, με δημοτική αρχή στηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: Με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτης, απαιτείται πλέον οι δήμοι να λειτουργούν ως σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρησιακές μονάδες, αναμορφώνοντας τις μέχρι σήμερα δεδομένες σχέσεις, με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των δήμων.

Η εισαγωγή του Ε.Π. του Δήμου Τυρνάβου για την περίοδο 2015-2019 με ακηδεμόνευτη δημοτική αρχή, που τελικά εκφράζεται πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: Ο σκοπός του Ε.Π. του Δήμου Τυρνάβου είναι η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, καθώς και η ενίσχυση των συνεργασιών του, σε εναρμόνιση με εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

Έτσι είναι το μοντέλο όλων των Ε.Π, που το διάστημα αυτό έρχονται προς ψήφιση, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και είναι εναρμονισμένα με τους στρατηγικούς στόχους του νέου ΕΣΠΑ (Σύμφωνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020) και ευθυγραμμισμένα με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Με βάση τα Ε.Π, επιτυγχάνεται η πλήρης σύγκλιση των δράσεων και λειτουργιών των Δήμων, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «νωπού» 3ου Μνημονίου που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση και των εκφραστών της θέσης «αν δεν υπογράψεις συμφωνία, μη γυρίσεις πίσω» δηλαδή Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ.

Πως έχουν το θράσος να αναφέρονται για τοπική ανάπτυξη, για εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, όταν έχουμε:

  • Περικοπές λειτουργικών δαπανών στους Δήμους κατά 65%
  • Περικοπές σε έργα και υποδομές κατά 60%
  • Μη απόδοση παρακρατηθέντων πόρων από παρελθόντα έτη
  • Έλλειψη μόνιμου προσωπικού, όπου οι σημερινές ανάγκες καλύπτονται με εργαζόμενους 5μηνων ή 8μηνων συμβάσεων
  • Μετατάξεις και αξιολογήσεις προσωπικού;

Επιδιώκουν με λίγα λόγια, να δημιουργήσουν ένα Δήμο – Επιχείρηση, όπου μια σειρά υπηρεσιών τους, οι οποίες καθημερινά συρρικνώνονται, να δοθούν σε επιχειρηματίες και να αναγκαστεί ο λαός να πληρώνει με το παραπάνω, όλες τις δομές και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ειδικότερα, στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Π. του Δήμου Τυρνάβου  περικλείεται, όπως λέει η Δημοτική Αρχή, το όραμά της με βάση το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του κάθε τομέα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις και προτεραιότητες της.

Για την επίτευξη του οράματός της, θα βασιστεί στην εφαρμογή κατευθυντήριων πολιτικών και δράσεων, μεταξύ αυτών είναι:

  • Η διευκόλυνση επενδυτών, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων. Ήδη η δημοτική πλειοψηφία έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της, για την κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού, στον Πηνειό.
  • Η ενίσχυση της συμμετοχής σε αναπτυξιακές συμπράξεις, δηλαδή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  • Η δημιουργία νέου είδους εσόδων και αύξηση των ροών είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών
  • Η υποστήριξη των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ.

Δεν θα μπορούσε, η σημερινή Δημοτική Αρχή, να ταυτιστεί καλύτερα μέσω του Ε.Π. που κατάρτισε, με τις αντιδημοκρατικές λογικές του προγράμματος «Καλλικράτης» που προεκλογικά καταδίκαζε και ο ομοϊδεάτης τους Υπουργός Εσωτερικών, θέλει να το κάνει πιο «λειτουργικό».

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου καταψήφισε το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Π. του Δήμου, στηριζόμενη στις προγραμματικές της θέσεις, πιστεύοντας ότι εκφράζουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου.

Καλούμε τους συμπολίτες μας, που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τις παγίδες του στημένου πολιτικού παιχνιδιού και πιστεύουν στην αντίσταση και την ανάγκη κοινής δράσης, να αγωνιστούν μαζί μας:

  • Για να παρεμποδίσουμε την υλοποίηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, του 3ου μνημονίου, που δεν θα αφήσει στο διάβα της τίποτα όρθιο.
  • Για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – μνημονιακές κατευθύνσεις – εφαρμοστικοί νόμοι) που οδηγούν την Τοπική Διοίκηση, να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Για να διεκδικήσουμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, της κάλυψης των αναγκών του Δήμου.
  • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και την διεύρυνση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων.
  • Για την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων από το κράτος χρημάτων, που έχουν εισπραχθεί από φόρους και δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ