ΤΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ JUNCKER ΖΗΤΑ Ο ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του Ποταμιού κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κυριάκος Χαρακίδης (Δράμας) ζητώντας την κατάθεση του αναθεωρημένου καταλόγου έργων προς ένταξη στο επενδυτικό πακέτο Juncker.

Στις 22 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την αρχική έγκριση των πρώτων επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Κροατία. Από τη λίστα των προς αξιολόγηση έργων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ελλάδα ήταν απούσα.

Μόλις μία ημέρα πριν, στις 21 Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε ότι ο κατάλογος με 174 έργα, ύψους 41.5 δις. ευρώ (εκ των οποίων 9 δις. ευρώ για την τριετία 2015-2017), που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν ισχύει πλέον και θα καταρτιστεί νέα λίστα.

Επιπλέον, στην από 21/04/2015 απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση και ΑΚΕ του Ποταμιού (1078/83/24-03-2015) διαλαμβάνονται τα εξής: «Δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το πλάνο Γιούνκερ ο προηγούμενος “Δίαυλος επενδυτικών έργων στην ΕΕ” που συντάχθηκε (Δεκέμβριος 2014) από “Κοινή Ομάδα Δράσης και Επιτροπής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών Μελών” και περιελάμβανε συνολικά 2000 πιθανά επενδυτικά έργα αξίας 1.3 τρις ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα είχε υποβάλει 174 επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 41.5 δις ευρώ…

Η κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων σύμφωνα με τη νέα στρατηγική και προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας. Η υποβολή των προτάσεων τόσο προς χρηματοδότηση όσο και προς περίληψη στον νέο Κατάλογο που θα συνταχθεί, θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα οριστικοποιηθούν με την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στα μέσα του τρέχοντος έτους».

Το Ποτάμι πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας ως σημαντικό αντιστάθμισμα των υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας που θα περιέχει το νέο Μνημόνιο. Για αυτό ερωτά τον Υπουργό, εάν έχει επανυποβάλει η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρημένο κατάλογο έργων για ένταξη στο πακέτο Juncker και ζητά, εάν το έχει πράξει, να τον διαβιβάσει στη Βουλή.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com