ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΑΜΑΖΕΥΤΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη, με θέμα τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας, να μην συγκομιστούν οι παραγωγές τους, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

«Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αφήσουν ασυγκόμιστες τις παραγωγές τους, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και να λάβουν χρήματα από τις πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται, με οδυνηρό αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε καν το εργατικό προσωπικό. Αυτή είναι η “περήφανη” διαπραγμάτευση που οδήγησε την χώρα στις κλειστές τράπεζες και σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή», σχολίασε με καυστικό τρόπο ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

“Έντονος προβληματισμός και μεγάλη αγωνία διακατέχει τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι λόγω του περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων (Capital Controls) και της συνεπαγόμενης έλλειψης ρευστότητας, αδυνατούν να πληρώσουν τους εργάτες για τη συγκομιδή της παραγωγής τους με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι καπνοφυτείες και να κινδυνεύει να μείνει ασυγκόμιστο το 60% τουλάχιστον της φετινής τους σοδειάς των ποικιλιών Μπασμά, Κατερίνης και Βιρτζίνια.

Η δυσμενέστατη αυτή προοπτική, χωρίς μάλιστα καμία δική τους υπαιτιότητα, θα έχει ως συνέπεια να μη μπορούν οι καπνοπαραγωγοί να καλύψουν τις συμβάσεις, που  έχουν  ήδη συνυπογράψει με  τις  καπνεμπορικές  επιχειρήσεις κι αυτές με την σειρά τους να μην μπορέσουν να  ανταποκριθούν  στις  παραγγελίες  των  πολυεθνικών  του  εξωτερικού.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και προκειμένου να  ξεπερασθούν  τα  μεγάλα εμπόδια  λόγω  της  υφιστάμενης  κατάστασης, ήδη δύο καπνικοί συνεταιρισμοί του νομού Σερρών προχώρησαν σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, τις οποίες και με σχετική επιστολή τους απέστειλαν μεταξύ άλλων τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι κατατεθείσες προτάσεις αφορούν:

Στην άμεση ενεργοποίηση της κάρτας της συμβολαιακής γεωργίας,  που έχουν προμηθευτεί οι παραγωγοί από την Τράπεζα Πειραιώς,  όπου μέρος αυτής δίνει ρευστό χρήμα για την αποπληρωμή των εργατών.

Στη δυνατότητα ανοίγματος ονομαστικών λογαριασμών προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να πληρώνουν τους εργάτες με εργόσημο.

Στη δυνατότητα των καπνεμπορικών επιχειρήσεων να δώσουν προκαταβολές έναντι της εμπορικής αξίας του καπνού, στους παραγωγούς, που θα παραδώσουν και οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν κάρτα συμβολαιακής γεωργίας.

Στην άρση των περιορισμών και στην παροχή ορίου μέχρι 500 ευρώ για τις τραπεζικές συναλλαγές για διάστημα δύο μηνών, έτσι ώστε οι καπνεμπορικές επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν μετρητά στον Συνεταιρισμό, στον οποίον ανήκει ο κάθε παραγωγός και να γίνεται αμέσως η διανομή μετρητών στους παραγωγούς για την πληρωμή των εργατών, εκδίδοντας φυσικά αποδείξεις είσπραξης και πληρωμής αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτων:

Επειδή η καπνοπαραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα απασχολεί περί τις 20.000 οικογένειες, που κινδυνεύουν να απωλέσουν τη φετινή χρονιά

Επειδή τα καπνά ανατολικού τύπου των ποικιλιών Μπασμά, Κατερίνης αλλά και αυτά της ποικιλίας Βιρτζίνια είναι 100% εξαγώγιμα, καλύπτονται από συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των Καπνεμπορικών Επιχειρήσεων και των Καπνικών Συνεταιρισμών και είναι από τα προϊόντα, που συμβάλουν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών της χώρας μας

Επειδή η πρωτογενής παραγωγή απαιτεί, ειδικά σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, την λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία και ανάπτυξή της

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε θα λάβετε με βάση τις κατατεθείσες προς εσάς προτάσεις των καπνικών συνεταιρισμών προκειμένου να αποσοβήσετε τον κίνδυνο, που θα υποστεί ο καπνοπαραγωγικός κλάδος εξ αιτίας του περιορισμού στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων;”

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com