ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ένα γενικόλογο με πολλές αντιφάσεις, πρόγραμμα δήθεν για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έδωσε στη  δημοσιότητα το Ποτάμι, αποδεικνύοντας ότι δυστυχώς το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν μπορεί να ξεφύγει από τις μπουρδολογίες αλλά και την επικίνδυνη υποταγή στις επιταγές των δανειστών.

Το Ποτάμι αποκρύπτοντας το γεγονός ότι δεν μπορούν να καταργηθούν με νόμο οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί, μιλά για “καθολική διακίνηση της παραγωγής από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοψωνίων”.

Ταυτόχρονα όμως προτείνει και την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου κακοπληρωτών εμπόρων, που ήδη υπάρχει, ενώ επαναφέρει και το χιλιοειπωμένο και ποτέ εφαρμοσμένο θέμα του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού, μόνο που θεωρεί ότι σε αυτό θα έχουν θέση μόνο οι επιχειρηματίες αγρότες.

Παράλληλα ζητά και τον ανέφικτο ανασχεδιασμό του τρόπου διανομής επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο.

Για να φανεί ότι κάτι λέει προτείναι και τα εξής:

– Έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης.

– Προκαταβολή μέρους της επιδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων.

– Ομαλή συνέχεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

– Εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού με την έγκριση των επενδύσεων.

– Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου σε διόδια και πύλες της χώρας.

Φ.Π.Α. ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

Θέλοντας να μας τρελάνουν οι συντάκτες του προγράμματος υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα κ.α.) θα αυξήσει την ύφεση και δεν θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΦΠΑ των αγροτικών εισροών στην Ιταλία είναι 4% και στην Ισπανία 10%. Η φιλοσοφία που έχει το «ΠΟΤΑΜΙ» είναι: «Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ ώστε να ενισχύεται η παραγωγή και φορολόγηση κερδών» λένε ανερυθρίαστα θέλοντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέρ της παραπάνω αύξησης του ΦΠΑ. Και επειδή δεν ντρέπονται καθόλου κλείνουν την παρέμβασή τους ως εξής:  «Ωστόσο, επειδή τα ταμειακά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση Φ.Π.Α. στους γεωργούς είναι τεράστια, ζητάμε την άμεση θεσμοθέτηση της επιστροφής Φ.Π.Α. των γεωργών εντός μηνός». Δηλαδή «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι»…

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Το Ποτάμι μας αποκαλύπτει επίσης ότι συμφωνεί με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 26% κάνοντας λόγο για τριετές στάδιο μετάβασης από το 13% στο 26% (3+4+6%), ενώ μιλά για αφορολόγητες επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ, και κλιμακωτή φορολόγηση στο 26% για επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ.

Στο Ποτάμι επίσης αποκρύπτουν ότι με την επιμονή τους για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, ουσιαστικά υιοθετούν και την πρόταση των δανειστών για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στο αγροτικό πετρέλαιο, και έρχονται να θολώσουν τα νερά κάνοντας λόγο για καθιέρωση κάρτας πετρελαίου για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, και διαμόρφωση κόστους αγροτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών κρατών, ειδικά τώρα που συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Επίσης οι κύριοι του Ποταμιού κόπτονται και για το ασφαλιστικό των αγροτών αν και με την ψήφο τους θα πάνε στα ύψη οι εισφορές προς τον ΟΓΑ, και ζητούν:

  1. Η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να λάβει υπόψη τα εισοδήματα των αγροτών στον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχουν κλίμακες στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι.
  2. Καμία αλλαγή στο κόστος του εργόσημου και στην ασφάλιση των αγροτοεργατών.
  3. Φοιτητές και μαθητές να μπορούν να εργάζονται στις διακοπές (έως 60 ημερομίσθια) ως αγροεργάτες χωρίς πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη και με αφορολόγητο το σχετικό εισόδημα.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του κόμματος του κ. Θεοδωράκη το οποίο είναι μακριά από την πραγματικότητα και δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στην αναγκαιότητα υλοποίησης έργων υποδομής για άρδευση των καλλιεργειών, για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, για ουσιαστική οριοθέτηση βοσκότοπων, για ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να παράγονται ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα, για αύξηση του επιστημονικού δυναμικού που θα συνδράμει τον αγροτικό κόσμο, για στήριξη μονάδων κάθετης παραγωγής με κρατικές ενισχύσεις και φθηνή τραπεζική χρηματοδότητηση, για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, για ουσιαστικούς ελέγχους στις παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από γειτονικές και τρίτες χώρες, για προστασία της ντόπιας παραγωγής.

Αλλά δυστυχώς αυτά ούτε καν περνάνε από το μυαλό των φωστήρων που συνέταξαν το πρόγραμμα επειδή δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, αλλά το ψάρεμα των ψήφων των αγροτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ