ΣΕ ΚΑΤΑΡ, ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Ανάπτυξη σε νέες αγορές όπως το Κατάρ, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και η μείωση των γενικών βιομηχανικών εξόδων, αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της διοίκησης της Λαρισαϊκής επιχείρησης Βιοκαρπέτ κατά το παρελθόν έτος, σε μια προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου από την εγχώρια αγορά που πλήττεται από την οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, οι εξαγωγές του ομίλου κατά τη χρήση του 2014 ανήλθαν σε 38,15 εκατ. ευρώ έναντι 34,55 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2013, αποτελώντας το 51,16% του συνολικού τζίρου. Στόχους του ομίλου είναι να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό των εξαγωγών, επενδύοντας στην ανάπτυξη των ανωτέρω αγορών, όπου τα εμπορεύματα πωλούνται με υψηλή προστιθέμενη αξία προσδίδοντας καλύτερο μεικτό κέρδος.

Ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1950 στο χωριό Σαμαρίνα της Πίνδου από τον Ιωάννη Καντώνια, ως εργαστήρι οικοτεχνίας νημάτων για παραγωγή παραδοσιακής φλοκάτης, στη διάρκεια της κρίσης εγκαινίασε στο εσωτερικό της χώρας 9 υποκαταστήματα στον κλάδο της μεταλλουργίας και 10 υποκαταστήματα στον κλάδο κλωστουφαντουργίας, από τα οποία αναμένει αύξηση πωλήσεων-ρευστότητας και αποτελεσμάτων.

Σε Κατάρ, Λιβύη και Σαουδική Αραβία «ταξιδεύει» η Βιοκαρπέτ

Τα θεμέλια του σημερινού ομίλου μπαίνουν όταν ο Ιωάννης Καντώνιας με τη σύζυγό του Γλυκερία Καντώνια (Σαμαριναίοι και οι δύο στην καταγωγή) αποκτούν πέντε παιδιά. Τον Γιώργο (ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 20 χρονών), τον Αντώνη, τον Στέλιο, τον Ξενοφώντα και την Μαίρη. Ο πατέρας της οικογένειας δημιουργεί μια ισχυρή, για τα δεδομένα της περιοχής, οικοτεχνία επεξεργασίας μαλλιού και το 1955 η εταιρεία μεταφέρεται στη Λάρισα και παίρνει την εταιρική μορφή της Ο.Ε. Τα αγόρια της οικογένειας δουλεύουν από μικρά παιδιά και μαθαίνουν να είναι εργατικοί και αφοσιωμένοι στο έργο του πατέρα τους. Διορατικός, ο ιδρυτής της Βιοκαρπέτ, προβλέπει τις δυνατότητες της φλοκάτης σαν εναλλακτικό είδος χαλιού. Έτσι, το 1963 ξεκινά τη διερεύνηση αυτής της προοπτικής σε μαζική παραγωγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας και η επιτυχής εφαρμογή τους από πλευράς παραγωγής, σύντομα εκτοξεύουν την εταιρεία στην κορυφή της αγοράς ως επικεφαλής του είδους. Πράγματι, η Βιοκαρπέτ είναι η πρώτη εταιρεία που προχωρεί στη μαζική παραγωγή φλοκάτης.

Σε Κατάρ, Λιβύη και Σαουδική Αραβία «ταξιδεύει» η Βιοκαρπέτ

Το 1966 πεθαίνει ο Ιωάννης Καντώνιας, ο ιδρυτής της εταιρείας και το 1970 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Βιοκαρπέτ Α.Ε. Βιομηχανία Ταπήτων» και πρόεδρος αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Αντώνης Καντώνιας. Το 1972 τα γραφεία και η παραγωγή μεταφέρονται στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 5ο χλμ. Λάρισας-Αθήνας στη πόλη της Λάρισας συνεχίζοντας την παραγωγή φλοκάτης, κιλιμιών και κουβερτών. Το 1973 αρχίζει η παραγωγή μάλλινων χαλιών. Η μικρή οικοτεχνία μεταμορφώνεται σε αυτό που σήμερα είναι η Βιοκαρπέτ, η μεγαλύτερη εταιρεία χαλιών και φλοκάτης στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν καθημερινά σε όλη την υφήλιο και βραβεύονται για την ποιότητά τους. Το 1981 φεύγει από την ζωή σε ηλικία 42 ετών από ανίατη ασθένεια ο Αντώνης Καντώνιας και πρόεδρος αναλαμβάνει ο αδερφός του Στέλιος. Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, η νέα διοίκηση της Βιοκαρπέτ εξακολουθεί να ικανοποιεί τις ανάγκες και απαιτήσεις των πολυάριθμων πελατών της σε παγκόσμια κλίμακα. Απόδειξη, ότι μέχρι στιγμής έχουν απονεμηθεί στην εταιρεία, δεκαπέντε διεθνή βραβεία στις μεγαλύτερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις.

«Χρυσή εποχή»
Η περίοδος 1990-1993 χαρακτηρίζεται ως «χρυσή εποχή» για την εταιρεία. Σημαντικά γεγονότα και μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα το διάστημα αυτό. Το 1990 η Βιοκαρπέτ εισάγεται στη Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά, καθώς η Βιοκαρπέτ βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, δημιουργεί τη θυγατρική εταιρεία Biojapan CO LTD. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ένας από τους κύριους άξονες προώθησης των προϊόντων της Βιοκαρπέτ στη διεθνή αγορά με έδρα το Τόκιο. Η Biojapan ανοίγει τον δρόμο στα προϊόντα της εταιρείας σε όλη την ιαπωνική αγορά και τα πολυκαταστήματα της χώρας.

Καταστήματα
Το 1997 η Βιοκαρπέτ δημιουργεί και αναπτύσσει δυναμικά με την μέθοδο δικαιόχρησης (franchising), μια σειρά καταστημάτων. Ο λόγος που συνέβαλε στην επιλογή αυτή είναι η ευρύτερη προβολή και προώθηση των προϊόντων με το σήμα της Βιοκαρπέτ. Σήμερα η Βιοκαρπέτ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε ανάπτυξη δικτύου, στον ελλαδικό χώρο και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, λειτουργούν καταστήματα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Πολωνία και Αλβανία.»

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ – imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ