ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΜΕΝ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΕ: Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Οι επαγγελματίες παίκτες του μπέιζμπολ συχνά αναφέρουν ότι η μπάλα …επιβραδύνει καθώς ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν με το μπαστούνι τους. Ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη που παρέχει επιστημονικά δεδομένα τα οποία υποστηρίζουν αυτή την παρατήρηση.

Ο εγκέφαλός μας παραμορφώνει το χρόνο για να αποκτήσει πληροφορίες, όπως ακριβώς μερικές φορές στις  ταινίες ένα ατύχημα που πρόκειται να συμβεί, το δείχνουν σε αργή κίνηση, έτσι ώστε το κοινό να βλέπει το πρόσωπο του ηθοποιού, καθώς αυτός ή αυτή προετοιμάζεται να το αποφύγει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, επιστήμονες αποδεικνύουν ότι οι εγκέφαλοί μας στην πραγματικότητα επιβραδύνουν ή διαστέλλουν το χρόνο, ενώ ετοιμάζονται να δράσουν. Το πρότζεκτ «Η αντίληψη του χρόνου κατά τη διάρκεια προετοιμασίας δράσης» (ACTION AND TIME) έδειξε επίσης ότι το οπτικό ερέθισμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια μόνο όταν κάποιος είναι έτοιμος να δράσει.

Εκτός από την εγγενή αξία της μελέτης στη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τα αποτελέσματά της επηρεάζουν πολλούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση σε ένα ερέθισμα, όπως είναι ο στίβος, τα τυχερά παιχνίδια, αλλά και κάθε χειρωνακτική εργασία ή λειτουργία ενός οχήματος.

Καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στα παραπάνω, μπορεί τελικά να βοηθήσει τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν καλύτερα προϊόντα, τους παίκτες να ακονίσουν τις αισθήσεις τους και τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

cordis.europa.eu

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ