ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΛΟΓΩ ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ O ΧΡ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Όπως αναφέρει σήμερα “Το Βήμα της Κυριακής”, για την υπόθεση της ΕΡΤ παραπέμπεται, με βούλευμα, να δικαστεί για κακούργημα ο πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Τηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος ενώ για υπεξαίρεση 35 εκατομμυρίων ευρώ διώκονται δεκάδες στελέχη της Δημοτικής Ραδιοφωνίας για ατασθαλίες και απάτες που διαπιστώθηκαν.

Ζημία εκατομμυρίων ευρώ επέφεραν στο ελληνικό δημόσιο φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών στην ΕΡΤ επί διοίκησης Χρήστου Παναγόπουλου, αλλά και στον ραδιοσταθμό 9,84 την περίοδο 2001-2010, σύμφωνα τα πορίσματα των ελεγκτών.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, για την υπόθεση της ΕΡΤ παραπέμπεται, με βούλευμα, να δικαστεί για κακούργημα ο πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Τηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος ενώ για υπεξαίρεση 35 εκατομμυρίων ευρώ διώκονται δεκάδες στελέχη της Δημοτικής Ραδιοφωνίας για ατασθαλίες και απάτες που διαπιστώθηκαν.

Δίωξη για το κακούργημα της απιστίας στον Χρ. Παναγόπουλο

Ειδικότερα, όσον αφορά την ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος παραπέμπεται για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία για έκτακτες αμοιβές που έδινε σε δημοσιογράφους, νομικούς συμβούλους αλλά και τεχνικούς κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι ελεγκτές στο πόρισμα τους επισημαίνουν ότι “οι αμοιβές δεν συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, αλλά συνδέονται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο υπάλληλος που αμειβόταν και για το οποίο έπαιρνε το μισθό του”.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ μοιράστηκαν με εντελώς ασαφή κριτήρια σε εργαζόμενους που προτιμήθηκαν να εισπράττουν έξι και επτά μισθούς για άγνωστους λόγους. Θέμα εγείρεται και με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες τεχνικών συμβούλων καθώς με βάση το βούλευμα,παράλληλα,είχε συγκροτηθεί άλλη εταιρεία με ηλεκτρονικούς μηχανικούς κλπ που είχε έργο της να βοηθάει το έργο της εταιρείας που αμειβόταν παράλληλα. Ειδική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της διοργάνωσης του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006, όταν εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση έναντι 231.000 ευρώ. Στην ίδια εταιρεία δόθηκε και η χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2006, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ κατηγορείται ότι μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα για να κάνει τις αναθέσεις και ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο αν και η ΕΡΤ επιδοτούνταν από το δημόσιο. Μαζί με τον κ. Παναγόπουλο παραπέμπονται ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας, αλλά και στελέχη εταιρειών που ωφελήθηκαν.

Διώξεις και κατά πρώην μελών του ΔΣ του 9,84

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών, προτείνει το πόρισμα της Οικονομικής Εισαγγελίας κατά προσώπων που συμμετείχαν στο ΔΣ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας την περίοδο 2001-2010. Προτείνεται επίσης η δίωξη για υπεξαίρεση κατά νομίμου εκπροσώπου εταιρειών που διοργάνωσαν εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος εισέπραξε αμοιβή 800.000 ευρώ,ενώ είχε εκχωρήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα στη Eurobank. Σήμερα η Τράπεζα ζητεί και πάλι να πληρωθεί και έχουν ασκηθεί αγωγές. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επισημαίνουν ότι στη Δημοτική Ραδιοφωνία απουσίαζε σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν σύστημα εσωτερικού ελέγχου, προϋπολογισμοί και απολογισμοί παρακολούθησης των έργων και της απόδοσης των συνεργατών.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η εταιρεία απασχολούνταν με εκτός του Κανονισμού και του εταιρικού σκοπού δραστηριότητες. Εκτός δε από τις παράτυπες αμοιβές σε νομικούς, ταχυμεταφορές, δώρα και εκδηλώσεις, διαπιστώθηκαν και σοβαρά ζητήματα φορολογικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ