ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

 

Επιδιώκοντας τη στήριξη σε 500 απολυμένους της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ “Λάρισα” και επιπλέον 500 νέους της περιφέρειας μας στην οποία δραστηριοποιούνταν η επιχείρηση και δεν έχουν καμία σχέση με αυτή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να υποβληθεί πλήρης φάκελος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Ακολουθώντας την πεπατημένη αντίστοιχης περίπτωσης με τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ “Aldi” οι οποίοι στηρίχθηκαν από το συγκεκριμένο Ταμείο μετά την αποχώρηση της αλυσίδας λιανικής από την Ελλάδα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προβεί από την πλευρά της σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να κινηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες και για τους πρώην εργαζόμενους στα “Λάρισα”.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ήδη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ήρθε σε επικοινωνία για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, την αναπληρώτρια υπουργό κ. Ράνια Αντωνοπούλου, τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Δήμητρα Χαλκιά και την περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες και να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα εντός των προθεσμιών που είναι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως αναπόσπαστο κομμάτι και ζωντανό κύτταρο αυτής της κοινωνίας παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις επιδιώκοντας πάντα να παρεμβαίνει – όπου αυτό καθίσταται δυνατό – με στόχο να εξομαλύνει δυσάρεστες καταστάσεις για συμπολίτες μας.

Η ιστορία των “Σούπερ Μάρκετ Λάρισα” δυστυχώς οδήγησε στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες οικογένειες, μερικές εκ των οποίων μάλιστα είχαν δύο εργαζομένους στην επιχείρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό το λόγο κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Επικοινώνησα με τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα ανεργίας, την αρμόδια γενική γραμματέα και σε συνεργασία με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία κ. Τσιούρβα, έχει ετοιμαστεί ο φάκελος.

Υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο με τα σούπερ μάρκετ “Aldi” και αυτό το προηγούμενο μας οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και βεβαιότητα στο να αισιοδοξούμε ότι και στην περίπτωση των “Λάρισα” θα υπάρξει αντίστοιχη αντιμετώπιση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια σημειώνουμε πως επιδίωξή μας είναι ο κόσμος να βρίσκει δουλειές και να ζει τις οικογένειές του αξιοπρεπώς”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ