ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου, παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι έχει υποβληθεί ήδη προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζουμε να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να αποτελέσει το «όχημα» πρώτον για τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, που θα αποτελέσει έναν από τους καταλύτες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου.

Οι βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη είναι:

Πρώτον η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στον παραμελημένο κλάδο της κτηνοτροφίας και ενισχύοντας την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών σε βιώσιμα συλλογικά σχήματα. Η ανταγωνιστικότητα όμως αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί στην περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, αλλά στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, στην καινοτομία και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με την αξιοποίηση των ελληνικών πλεονεκτημάτων.

Δεύτερη βασική προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο. Με την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενούς τομέα μέσω της παροχής κινήτρων για την εγκατάσταση νέων αγροτών.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων με την επένδυση στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια.

Τέταρτο είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και η αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Η σημασία που προσδίδεται στη συγκεκριμένη προτεραιότητα καταδεικνύεται και από την κατανονιστική υποχρέωση να κατευθυνθούν σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, πόροι της τάξης του 30% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πέμπτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές. Η προτεραιότητα αυτή θα επιτευχθεί μέσω μέτρων και δράσεων που δίνουν κίνητρα για τη δημιουργία και τη διατήρηση βιώσιμων θέσεων εργασίας με την ενθάρρυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται στο σύνολό του να υλοποιηθεί στην ελληνική περιφέρεια και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στους μεγάλους αστικούς ιστούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την εκχώρηση ποσοστού άνω του 30% των πόρων του Προγράμματος στις ίδιες τις περιφέρειες.

Στόχος του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενθαρρύνει την υλοποίηση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ