ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την άμεση λήψη μέτρων ώστε να σταματήσουν οι ζημιές που προκαλούν οι αγέλες αγριογούρουνων σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Τυρνάβυ και Ελασσόνας, εξαιτίας της υπέρμετρης, όπως υποστηρίζει, αύξησης του πληθυσμού τους, ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους τους αγρότες ειδικά, όσοι από αυτούς ποτίζουν βράδυ τις καλλιέργειές τους.

Σε παρέμβασή του ο κ. Παιδής αναφέρει:

“Τα αγριογούρουνα  προκαλούν αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες  δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ουσιαστικά μέτρα ,  ενώ ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Πέρα από τις ζημίες που γίνονται στις καλλιέργειες , κυρίως στα καλαμπόκια , υπάρχει κίνδυνος να έχουμε τραυματισμούς των αγροτών από τα αγριογούρουνα ιδιαίτερα κατά τα βραδινά ποτίσματα

Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα καθώς  κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αγροτών .

Ειδικά στις περιοχές Ελασσόνας , Τυρνάβου , Ρόδιας , ο πληθυσμός των αγριογούρουνων   έχει αυξηθεί σε τόσο πολύ που η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη .

Τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και ενώ γεννούν από 5 έως 8 μικρά αγριογούρουνακάθε φορά .

ζημιες αγριογουρουνα-1Πρέπει άμεσα να εξεταστούν μια σειρά από μέτρα και να εφαρμοστούν  άμεσα όπως

-Την επέκταση της κυνηγητικής περιόδου για τα αγριογούρουνα ωστε να περιοριστεί  η ανεξέλεγκτη αύξηση τους που οδηγεί σε υπερπληθυσμό , έχουν σχετικές προτάσεις από κυνηγετικούς φορείς ενώ το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί στην Λήμνο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του αγριοκούνελου .

-Την δυνατότητα να μπορούν οι αγρότες να πυροβολούν με τα κυνηγετικά τους όπλα στον αέρα για εκφοβισμό , όταν βρίσκονται στο χωράφι του και κινδυνεύει η ζωή του Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όσον αφορά την κάλυψη των ζημιών από αγριογούρουνα και να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση για της ζημιές  .

-Να μπορεί ο γεωργός να περιφράξει το χωράφι με ισχυρή περίφραξη που θα εμποδίζει τααγριογούρουνα να  ενταχθεί στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας που ασκεί ο ΕΛΓΑ με επιχορήγηση 80%  ,  ηλεκτροφόρα περίφραξη δεν έχει δώσει αποτελέσματα καθώς με την μάζα και ταχύτητα  που έχουν τα αγριογούρουνα  μπορούν να την παρασύρουν”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ