ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον ESM τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το Σάββατο με τους εκπροσώπους των θεσμών οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αντιστοίχως.

Η ελληνική πλευρά ζητά οι όποιες απαιτήσεις για νομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης να έρθει μαζί με τη συμφωνία κι ως μέρος της κι όχι απομονωμένα ως τρίτο πακέτο, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι δανειστές και κυρίως οι πιο σκληροπυρηνικές χώρες ανάμεσά τους.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά, ενώ για το περιεχόμενό του διαβεβαιώνουν ότι δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έχοντας στα χέρια τους το προσχέδιο του νέου μνημονίου, οι  κ.κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή, οπότε και αναμένεται να κριθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Τρίτη, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Αν όλα πάνε καλά, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου προβλέπεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

“Αστερίσκοι” ωστόσο υπάρχουν και προέρχονται κυρίως από τη γερμανική πλευρά. Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, μετά από τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, οι “σκληροί” του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία ζητάνε κι άλλα προαπαιτούμενα, τα οποία θα δεσμεύουν τη χώρα μακροπρόθεσμα.

Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα, φέρεται ταυτοχρόνως να ζητά το Eurogroup να συνέλθει εκ του σύνεγγυς κι όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, προφανώς για να ασκηθεί πίεση στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των μέτρων.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης έντονες είναι οι συζητήσεις για τα “κόκκινα” δάνεια, από τη στιγμή το ελληνικό σχέδιο δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Επειδή, μάλιστα, το θέμα συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κυβέρνηση και θεσμοί καταλήγουν στο ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή και στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια, ενώ θα αποκτήσουν σάρκα και οστά τα “εργαλεία” διαχείρισης του προβλήματος, όπως οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα “τρέξει” με την ανακεφαλαιοποίηση, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο το Δημόσιο θα έχει το μειοψηφικό “πακέτο” μετοχών.

Ανοιχτό παραμένει, επιπλέον, και το θέμα του ΦΠΑ, καθώς οι τεχνοκράτες του κουρτέτου ζητούν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στις αλλαγές με τους συντελεστές για να αποδώσουν καλύτερα. Αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” και την “Αγορά” δεν φέρνουν μόνο ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα:

Ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας αφού ανέβηκε στο 23%, προσγειώνεται στο 13%, για να συναντήσει όλα τα υπόλοιπα κρέατα, τα οποία προορίζονται για το τραπέζι των καταναλωτών.

Τα ιδιωτικά σχολεία φαίνεται πως χάνουν την απαλλαγή και ανεβαίνουν στο 23%, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία πάνε κι αυτά στο 23%, όπως επίσης τα κολέγια, τα οποία θα επιβαρύνονται εφεξής με ΦΠΑ 23%.

Από τα… χείλη των διαπραγματευτών κρέμονται και οι αγρότες, οι οποίοι περιμένουν να μάθουν το πότε θα ξεκινήσει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους, πότε θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος τους και ποιοι θα μπορούσαν να έχουν μικρότερες επιβαρύνσεις.

Λεπτομέρειες απομένουν για τις διορθώσεις στις 100 δόσεις, που τελικά θα μείνουν οι… μισές για τους έχοντες, ενώ θα γίνουν και πιο “αλμυρές” αφού το επιτόκιο θα φτάσει στο 5%.

koutipandoras.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ