ΑΣΑΝΖ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΗΠΑ

Τα WikiLeaks ξεκίνησαν επίσημα εκστρατεία στο διαδίκτυο η οποία έχει ως στόχο να επιβραβεύσει με 100.000 € εκείνον που θα αποκαλύψει τις πτυχές της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership ή ΤΤΙΡ) την οποία με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

-Η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων ρίχνει σκιά στο μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πίσω από τη συμφωνία αυτή είναι κρυμμένα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτά που είδαμε πρόσφατα στην περίπτωση της οικονομικής ασφυξίας του ελληνικού λαού – δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ (δημιουργός της ιστοσελίδας Wikileaks).

Αυτή η συμφωνία “επηρεάζει τις ζωές όλων των Ευρωπαίων και σπρώχνει την Ευρώπη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με την Ασία. Είναι καιρός να σταθούμε εμπόδιο στην ολοκλήρωσή της,” έγραψε ο ιδρυτής των Wikileaks, που από το 2012 ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο , όπου είχε καταφύγει, λόγω της δίκης εναντίον του από τη σουηδική κυβέρνηση .

Ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές – δωρητές ήταν ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βρετανός δημοσιογράφος Glenn Greenwald, ο οποίος έχει δημοσιεύσει έγγραφα του Edward Snowden για την τεράστιων διαστάσεων κατασκοπεία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA .

«Είναι απαραίτητη η στήριξη της διαφάνειας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που την επηρεάζουν. Υποστηρίζω την εκστρατεία!», έγραψε στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η εκστρατεία του Ασάνζ βρίσκει αρκετούς  υποστηρικτές και ήδη τα WikiLeaks έχουν συγκεντρώσει 80.380 € από 1.603 υποστηρικτές .

Το WikiLeaks έχουν ήδη ξεκινήσει μια παρόμοια εκστρατεία εναντίον και της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Trans-Pacific (Trans-Pacific Partnership – TPP), που είναι μια συμφωνία την οποία διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ιαπωνία, το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη, το Περού, το Βιετνάμ, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπρουνέι. Εάν αυτή οριστικοποιηθεί θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία, αφού θα ρυθμίζει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα καθορίζει τις ζωές άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Το περιεχόμενο των δύο συμφωνιών είναι κρυμμένο από την κοινή γνώμη και φυλάσσεται ως επτασφράγιστο κρατικό μυστικό, και δεν αφορά μόνο τη δημιουργία νέων κανόνων του εμπορίου , αλλά και την αλλαγή των υφιστάμενων οικονομικών, νομικών και κοινωνικών κανόνων.

Εκτός από τις διατάξεις για τη ρύθμιση των εμπορικών συμφωνιών, υπάρχει πρόβλεψη και για τη ρύθμιση των κανόνων σχετικά με τον τομέα του Διαδικτύου, τη ρύθμιση του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τραπεζικό τομέα.

Οι αντίπαλοι των δύο συμφωνιών υποστηρίζουν ότι πρόθεση των συμφωνιών αυτών είναι  να επιβληθεί μία  παγκόσμια νεοφιλελεύθερη πολιτική όπου τους κανόνες θα καθορίζουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερες εξουσίες από τα κράτη.

Οι διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική συμφωνία έχουν ενταθεί από το 2013 , και η υπογραφή της αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ