ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΦΩΤΗ ΓΡΑΒΑΝΗ

Μετά από δύο χρόνια πειραματισμό, ο καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας Φώτης Γραβάνης εγκατέστησε φέτος (μαζί με τον συνεργάτη του, πρώην πτυχιακό και μεταπτυχιακό του φοιτητή Δημήτριο Γ. Νατσιόπουλο, M.Sc.) μικρή φυτεία εχινάτσεας ή εχινάκειας.

Η εχινάτσεα θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, καθώς και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά (σταγόνες ή αλοιφή) για την επούλωση τραυμάτων και φλεγμονών.

Η εχινάτσεα είναι καλλωπιστικό φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες (αντι-βακτηριακές, αντι-ιικές ανοσοδιεγερτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις). Είναι πολυετές φυτό και ειδικότερα καλλιεργείται για μία 3ετία. Aλκυλαμίδια, παράγωγα του καφεϊκού οξέος, πολυσακχαρίτες φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια και πολυακετυλένια, είναι τα πλέον σημαντικά δραστικά συστατικά στην Εχινάτσεα, που βρίσκονται και στο υπέργειο μέρος (άνθη, φύλλα) αλλά κυρίως στην ρίζα, η οποία συγκομίζεται στο 3ο έτος.

exinak1Ο καθηγητής και ο συνεργάτης του καλλιεργούν δύο είδη εχινάτσεας (Echinacea purpurea και E. andustifolia).
Για φέτος θα διαθέσουν αποξηραμένα φυτά εχινάτσεας (άνθη και δευτερευόντως φύλλα) για αφέψημα-ρόφημα (τσάϊ).

Πληροφορίες και φωτο από τη σελίδα του κ. Γραβάνη στο facebook

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ