10 ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ

Νέες μελέτες δείχνουν οτι 25% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 δεν το γνωρίζουν. Ο διαβήτης έχει πολλά πρώιμα σημάδια, αλλά δεν είναι τόσο έντονα για να τα παρατηρήσετε.

Όσο προχωρά ο διαβήτης χωρίς να έχει διαγνωστεί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, ακρωτηριασμό, τύφλωση, και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, ή υπέρβαρα, θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά.

Και, δώστε προσοχή στις πρώιμες ενδείξεις:

  1. Πάτε πιο συχνά στο μπάνιο

Όταν έχετε διαβήτη, το σώμα σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη διάσπαση των τροφίμων, με αποτέλεσμα περισσότερη ζάχαρη να κάθεται στο αίμα σας, από την οποία απαλλάσσετε το σώμα σας μέσω των ούρων. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά χρησιμοποιούν το μπάνιο. Κόκκινη σημαία αποτελεί αν η ανάγκη για ούρηση σας κρατά ξύπνιο το βράδυ. Μία ή δύο φορές μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά αν επηρεάζει τον ύπνο σας, είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να προσέξετε.

  1. Διψάτε περισσότερο από ό,τι συνήθως

Η συχνή ούρηση σας κάνει να αισθάνεστε ότι διψάτε. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς πίνουν χυμούς, αναψυκτικά, ή σοκολατούχο γάλα για να ξεδιψάσουν. Αυτά όμως τα ζαχαρούχα ποτά γεμίζουν την κυκλοφορία του αίματος με περίσσεια ζάχαρη.

  1. Έχετε χάσει λίγο βάρος

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, ακούγεται αντιφατικό ότι το να χάσετε λίγα κιλά θα μπορούσε να είναι σημάδι της νόσου. Η απώλεια όμως βάρους προέρχεται από δύο πράγματα: Πρώτον, από το νερό που χάνετε [κατά την ούρηση], και δεύτερον χάνετε και μερικές θερμίδες στα ούρα εφόσον δεν απορροφούνται όλες οι θερμίδες από τη ζάχαρη στο αίμα σας. Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν διαβήτη και ξεκινούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και κάποια αύξηση του σωματικού τους βάρους, πράγμα που είναι καλό, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι πιο ισορροπημένα.

  1. Αισθάνεστε αδυναμία και πείνα

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να αισθάνονται ξαφνικά αδυναμία και αμέσως να τρώνε υδατάνθρακες. Όταν έχετε υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα, το σώμα σας έχει πρόβλημα στο να ρυθμίζει τη γλυκόζη του. Αν έχετε φάει κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το σώμα σας παράγει λίγη περισσότερη  ινσουλίνη, και η γλυκόζη σας πέφτει γρήγορα. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε αδυναμία, και να έχετε την τάση να φάτε υδατάνθρακες ή ζάχαρη, πράγμα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

  1. Αισθάνεστε κουρασμένος όλη την ώρα

Είναι φυσικό να νιώθετε εξάντληση κάθε λίγο και λιγάκι. Αλλά η συνεχής κόπωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξετε. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τροφή που τρώτε διασπάται και δεν χρησιμοποιείται από τα κύτταρα, όπως υποτίθεται ότι πρέπει να συμβαίνει.

  1. Είστε κυκλοθυμικός και γκρινιάρης

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι εκτός ελέγχου, δεν αισθάνεστε καλά, και θα μπορούσατε να γίνετε πιο ευέξαπτος. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης. Μπορεί να νιώθετε πολύ κουρασμένος, να μην έχετε διάθεση να κάνετε οτιδήποτε, να μη θέλετε να βγείτε έξω, και απλά να προτιμάτε να κοιμάστε. Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι πρέπει να λάβουν θεραπεία για την κατάθλιψη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η διάθεσή τους βελτιώνεται αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα τους.

  1. Η όρασή σας είναι θολή

Μην ανησυχείτε, αυτό δεν είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπου τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού καταστρέφονται. Στα πρώιμα στάδια του διαβήτη, ο φακός του ματιού δεν εστιάζει καλά επειδή η γλυκόζη συσσωρεύεται στο μάτι, το οποίο αλλάζει προσωρινά σχήμα. Σε περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα σας, το μάτι προσαρμόζεται και βλέπετε κανονικά.

  1. Κοψίματα και γρατζουνιές θεραπεύονται πιο αργά

Το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαδικασίες που βοηθούν το σώμα να επουλώνεται δεν λειτουργούν τόσο καλά όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά.

  1. Μούδιασμα στα πόδια σας

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές πριν καλά καλά συνειδητοποιήσετε ότι έχετε διαβήτη. Ένα από αυτά είναι η ήπια βλάβη των νεύρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα πόδια σας.

  1. Είστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του ουροποιητικού και λοιμώξεις από ζυμομύκητες

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα και τον κόλπο μπορεί να γίνουν γόνιμο έδαφος για τα βακτήρια και τους ζυμομύκητες που προκαλούν λοιμώξεις. Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Συνήθως όταν συνεχίζετε να αναπτύσσετε λοιμώξεις, οι γιατροί θα πρέπει να σας εξετάσουν για διαβήτη. Και  οι γυναίκες που πηγαίνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος θα πρέπει να ελέγχονται.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ