ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΑ 23 + 3 ΔΙΣ. € ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

“Πάρτι” στις πλάτες των φορολογουμένων κάνουν οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της ανακύκλωσης του δημοσίου χρέους, καθώς αμέσως μετά την σημερινή εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του νέου τρίτου μνημονίου ύψους 13 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, περισσότερα από 12 δισ. θα καταλήξουν εντός των επόμενων ημερών και πάλι στα ταμεία των δανειστών.
Συνολικά, η πρώτη δόση ανέρχεται στο ποσό των 26 δισ. ευρώ και από αυτά, πάνω από 12,5 δισ. θα επιστρέψουν στους δανειστές (ΕΚΤ 3,4 δισ., ΔΝΤ 2,2 δισ., ESM 7 δισ.), ενώ 10 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έσπευσε να πληρώσει το πρωί της Πέμπτης (20/8) 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η πρώτη υποδόση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διαδικασία του “μαρτυρίου της σταγόνας” τους επόμενους μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), δηλαδή με την εκταμίευση άλλων 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από δύο τμηματικές καταβολές και υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης και εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.
Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου του τρίτου μνημονίου ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ

Σε 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, θα δημιουργηθούν αυτόματα από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και θα διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.
Τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν σήμερα, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων.

Από το δεύτερο κομμάτι της δόσης (3 δισ. ευρώ) που θα δοθεί υπό προϋποθέσεις και με νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos (έχουν συναφθεί συμβάσεις συνολικού ύψος 9,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει σταδιακά να επιστραφούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης)
2,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Εύκολα κατανοεί κανείς ότι όλος ο αγώνας των προηγούμενων μηνών κατέληξε σε μια συμφωνία που αλυσοδένει τη χώρα, διαλύει την κοινωνία, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την πραγματική οικονομία και το μόνο που ενισχύει είναι οι Τράπεζες που είναι κομμάτι της ΕΚΤ και φυσικά τα ταμεία των δανειστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ