ΈΒΡΟΣ: ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΣ

Δύο ύποπτα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκτροφές στο Δέλτα του Έβρου και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης, “

εντός της ημέρας θα ξέρουμε πλέον και επιστημονικά/εργαστηριακά, εάν τελικά η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα μπήκε στη χώρα μας από την Τουρκία”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχπατζίδης, μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποφανθεί το ειδικό εργαστήριο των Αθηνών, εάν “είναι κρούσματα ή πρόκειται για άρρωστα ζώα που έχουν προβληθεί με την ασθένεια της λοιμώδους οζώδης δερματίτιδας και πρέπει τα κοπάδια, 80 και 100 ζώων αντίστοιχα, να θανατωθούν”.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια πλήττει εδώ και καιρό περιοχές της Τουρκίας, προκαλώντας τη μία θανάτωση κοπαδιού μετά την άλλη.

Μάλιστα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε υποβάλλει αίτημα για προληπτικούς και κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς των βοοειδών στο νομό, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, που υποστήριξε, σύμφωνα με τον κ. Σαχπατζίδη, πως δεν είναι δυνατή η έγκριση χωρίς να υπάρχουν προηγουμένως σαφείς ενδείξεις κινδύνου.

Ωστόσο, μετά τα δύο ύποπτα κρούσματα, το αίτημα αυτό θα επανατεθεί, όπως ανέφερε ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σημειώνεται, ότι ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης μαζί με τον κ. Σαχπατζίδη είχαν ξεκινήσει, από αρχές Ιουνίου, εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις κινήσεις και διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν προκειμένου να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από την ασθένεια.

Ειδικότερα, είχε προταθεί στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής να προχωρήσουν, ύστερα από κλινική εξέταση, στην απομάκρυνση των βοοειδών τους από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, ενώ είχαν ζητήσει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας, να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων.

Παράλληλα, είχε ζητηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στηρίξει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη κάτι τέτοιο, σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης, επισημαίνοντας πως “με δεδομένο ότι η περιοχή μας αποτελεί και την πύλη εισόδου διαφόρων νοσημάτων από την Τουρκία, θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα από 47 άτομα/ κτηνιάτρους στο Νομό”.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα εξαπλώνεται με το τσίμπημα κουνουπιού κι ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων, μιας και ποτέ μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε ύφεση η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός

Ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκονται σε ύφεση “από τις αρχές του τρέχοντος έτους τόσο η ευλογιά που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και ταλαιπώρησε τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όσο και ο καταρροϊκός πυρετός”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ