«ΜΟΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ….»

O Αντάν Σαάντ, η σύζυγός του και το μωρό τους με ένα αεροπορικό εισιτήριο στο χέρι έφθασαν στη Βαρσοβία από τη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, εγκαταστάθηκαν σε διαμέρισμα, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, δωρεάν μαθήματα της γλώσσας και ένα ποσό γύρω στα 450 ευρώ τον μήνα για τα έξοδα τους.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύριοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να δραπετεύσουν από τον θάνατο και πολλές φορές χάνονται στο εφιαλτικό ταξίδι της φυγής, η οικογένεια του Σαάντ τα κατάφερε και εύκολα και γρήγορα.

Γιατί; Διότι είναι Χριστιανοί και όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times, μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν να μιμηθούν τη Σλοβακία και να ακολουθήσουν την αμφιλεγόμενη στρατηγική της επιλογής μόνο Χριστιανών προσφύγων για μετεγκατάσταση. Και βέβαια σε πολύ μικρούς αριθμούς.

Ετσι η Πολωνία συμφώνησε σε πρώτη φάση να δεχθεί 50 οικογένειες Χριστιανών από τη Συρία, με πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής οργάνωσης που συνυπέγραψε και η κυβέρνηση, ενώ η Τσεχία, εφαρμόζοντας τα ίδια κριτήρια, έχει χορηγήσει άσυλο σε 70 οικογένειες. Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί 200 πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά μόνο εάν είναι πιστοί Χριστιανοί.

«Αυτοί (όσοι δεν είναι Χριστιανοί} μπορεί να αποτελούν απειλή για την Πολωνία», λέει η Μίριαμ Σαίντ, επικεφαλής του ιδρύματος Estera που κανόνισε την μεταφορά των προσφύγων στην Πολωνία. «Πιστεύω ότι είναι ένας καλός τρόπος για το Ισλαμικό κράτος να τοποθετήσει έτσι ενόπλους σε όλη την Ευρώπη. Και εάν αυτοί οι άνθρωποι (οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες} δεν είναι εκπρόσωποι του Ισλαμικού κράτους, τότε η ζωή τους στην Συρία δεν κινδυνεύει, επομένως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες. Εάν είναι μουσουλμάνοι, δεν θα σκοτωθούν διότι είναι μουσουλμάνοι, διότι πιστεύουν στα ίδια πράγματα που πιστεύει το Ισλαμικό κράτος»κατέληξε η Σαίντ, σε μια ρατσιστική, ξενοφοβική, ανιστόρητη, απάνθρωπη λογική, που όπως φαίνεται συμμερίζεται και η κυβέρνηση της  χώρας της, της Πολωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε γιατί η Estera δέχεται μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες, η Σαίντ ξέσπασε σε ένα αντι-μουσουλμανικό παραλήρημα: χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους πρόσφυγες «τεράστια απειλή» για τους Πολωνούς, υποστήριξε ότι «δεν είναι η θρησκεία τους… αλλά πρόκειται για ένα σύστημα που θυμίζει πολύ απολυταρχικό καθεστώς» και ότι πολλοί από όσους πιστεύουν στο Ισλάμ είναι «εγκληματίες».

Όταν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης της να δεχθεί τις 50 χριστιανικές οικογένειες από τη Συρία, η πρωθυπουργός Εύα Κόπατς, δήλωσε: «Σήμερα οι Χριστιανοί καταδιώκονται με βάρβαρο τρόπο στη Συρία και αξίζουν χριστιανικές χώρες, όπως η Πολωνία να ενεργήσει γρήγορα για να τους βοηθήσει». Δεν είναι τυχαία η στάση της κυβέρνησης.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι στην Πολωνία, μια χώρα της οποία το 90% είναι Καθολικοί, το 70% δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες με τις ποσοστώσεις που προτείνουν οι Βρυξέλλες. Εξ αυτών, μάλιστα το 36% δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο.

Αστικός μύθος είναι η πεποίθηση του 25% των Πολωνών ότι οι αλλοδαποί στη χώρα τους αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα αποτελούν μόνο το 1%.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ