ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΘΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΓΩ» ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραδοθεί στην τρόικα και να εφαρμόσει τους κανόνες παράδοσης, υποστηρίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, στον Observer. Δεν προτίθεται να ενταχθεί στο κόμμα του Λαφαζάνη, υποστηρίζει. Aφήνει παράθυρο να συνεχίσει να ασχολείται να με την πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον Οbserver ο πρώην υπουργός Οικονομικών και παράλληλα σημειώνει ότι δεν προτίθεται να ενταχθεί στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στον Τρόικα και να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις». Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι, καθώς είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσει να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα».

Η συνέντευξη έγινε με τον δημοσιογράφο Andrew Anthony στην Αίγινα παρουσία της συζύγου του Δώρας Στρατου.

Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν ο Βαρουφάκης νιώθει υπεύθυνος για όσα συνέβησαν. Ο πρώην υπουργός του απαντά «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”».

Και ενώ πολλοί τον κατηγορούν για αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο «Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω ωμά δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».

Υποστηρίζει ότι θα παραμένει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του όπως ξεκαθαρίζει στον Observer.

Κοιτώντας την θέα από το εξοχικό της Στράτου ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας παρ’ όλη την κρίση και η Στράτου σημειώνει οτι «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι οτι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».

Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαρουφάκης δηλώνει στον Observer ότι «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν». Για την Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας».

euro2day.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com