ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ

Εκοιμήθη τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015, ο πολυσέβαστος  Πρωτοπρεσβύτερος της Λάρισας, μακαριστός ήδη ιερέας π. Παύλος Μαρούλης, επί 56 έτη εφημέριος και Προϊστάμενος του Ναού των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρωντης Λάρισας και πρωτεργάτης του εκείθε μεγάλου φιλανθρωπικού έργου.

Ο μακαριστός ιερεύς γεννήθηκε στο Πετρίλιο Καρδίτσας στις 17 Δεκεμβρίου 1932, όπου έλαβε και την πρώτη μόρφωση. Αποφοιτώντας από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, χειροτονείται το έτος 1958  Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Δημήτριο, ανήμερα της εορτής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου 1958, στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων. Στις 28 Ιουνίου του 1959 λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, Μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, οπότε και αναλαμβάνει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της ενορίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Ο π. Παύλος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός με πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Λάρισας. Η ενορία του, από τις πρώτες του ημέρες έως και σήμερα διαθέτει πρότυπο ενοριακό συσσίτιο για τους ενδεείς και τους απόρους, ενώ παράλληλα διέθετε πάντοτε και διαθέτει και σήμερα πλούσια τράπεζα τροφίμων, ιματίων και υποδημάτων προς επίλυση των πολλών καθημερινών αναγκών των πτωχών, υπό την ευθύνη πάντοτε και την αγωνία του μακαριστού π.Παύλου.

Συνεργάσθηκε με πολλούς φορείς για το κοινωνικό έργο της  εκκλησίας και χρημάτισε Υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Διευθυντής του εκκλησιαστικού οικοτροφείου αυτής και Προϊστάμενος πολλών ακόμη φιλανθρωπικών και ευαγών ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, ενώ υπήρξε και ο Πρωτεργάτης της ανεγέρσεως σε μηδενικό χρόνο του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην Νέα Σμύρνη, καθώς και ο ανακαινιστής του γραφικού εξωκκλησίου της Αγίας Μαρίνης και άλλων Ιερών Ναών της  Ιεράς Μητροπόλεως.

Διακόνησε στην ιερατεία του τον Κύριο και τους ανθρώπους με πολλή αγάπη και διάκριση, ενώ βοήθησε με ιδιαίτερη συμπάθεια και συμπόνια όλα αυτά τα χρόνια και το έργο της τοπικής εκκλησίας στο χώρο των Νοσοκομείων και των κλινικών. Αγαπούσε ακόμη με υπερβάλλοντα ζήλο την ιδιαιτέρα του πατρίδα, και τα Άγραφα, ώστε με πολλούς κόπους και θυσίες πάντοτε έδιδε το παρόν του στα δρώμενα της γενέτειρας του, στην συντήρηση των Ιερών Ναών του, καθώς και στην εξ’ ολοκλήρου ανακαίνιση της ιστορικής Μονής της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους της πατρίδος του.

Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Σεραφείμ, έχοντας εκτιμήσει το πολυποίκιλο έργο του μακαριστού ιερέως, τον ανύψωσε εις Πρωτοπρεσβύτερον στις 25 Μαΐου του 1980, ενώ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, τον ετίμησε κατά την μεγάλη εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα το 2009.

Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος κληρικού θα ψαλλεί την Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην ενορία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων , από τον Σέβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο κοιμητήριο της πόλεως.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων

Στο άγγελμα της εκδημίας του πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Παύλου Μαρούλη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Ο Δήμος Λαρισαίων και η  κοινωνία της Λάρισας, αποχαιρετούν με αίσθημα θλίψης τον πατέρα Παύλο Μαρούλη. Τον ιερέα του μεγάλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Έναν άνθρωπο, που πέραν του πνευματικού του έργου, αφοσιώθηκε, με όλες τους τις δυνάμεις,  στην  στήριξη και της προστασίας των αδυνάτων, ιδρύοντας και  οργανώνοντας με πρότυπο τρόπο – και πολλά χρόνια πριν  η οικονομική κρίση  χτυπήσει την ελληνική κοινωνία  –  τα συσσίτια του Ι.Ν. των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και άλλες δράσεις στο πλαίσιο της ενορίας του.

Το έργο του, η προσφορά του στην  συνοικία των Αγίων Σαράντα και συνολικά  στην πόλη της Λάρισας, θα αποτελεί για πολλά χρόνια φάρο και πυξίδα για τους όσους πιστεύουν  στην έννοια της ισότητας των ανθρώπων, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.»

Ο Χρ. Κέλλας

Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας πληροφορηθείς την αποδημία του Πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Παύλου Μαρούλη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα η Λάρισα είναι φτωχότερη. Ο πατήρ Παύλος βρίσκεται στην αγκαλιά του Κυρίου του, στον Δημιουργό που υπηρέτησε επί δεκαετίες, ταυτίζοντας τη ζωή, το έργο και το κήρυγμά του με τον λόγο Του.

Ο πατήρ Παύλος αφήνει παρακαταθήκη ένα μεγάλο, πρωτοπόρο, φιλανθρωπικό έργο, το οποίο τέμνει κυριολεκτικά την Λαρισινή κοινωνία, δείχνοντας τον δρόμο της προσφοράς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη αλληλεγγύη σε μοχλό ευημερίας και κοινωνικής ισορροπίας.

Ας γίνει το έργο του και η προσφορά του παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους. Για όλους μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ