ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΝΤΟΥ – 9 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΚΟ

To Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 205/2015 απόφασή τoυ απέρριψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος την αίτηση του Πρέσβη της Ελλάδος στην Βραζιλία Νικ. Τσαμαδού που ζητούσε να ανασταλεί η από 26.6.2015 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών με την οποία τέθηκε σε δυνητική αργία, λόγω της εμπλοκής του σε αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ο κ. Τσαμαδός έχει εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της εν λόγω ΜΚΟ με 9 εκατομμύρια ευρώ και με βασικό κατηγορούμενο τον ΄Αλεξ Ρόντο* και συγκατηγορούμενούς του τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο, τη σύζυγο του Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη, τον τότε πρέσβη Νικ. Μπάζα και τους τότε υπάλληλους του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγ. Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Σύμφωνα με την δικογραφία, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν παράνομα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία είχε ως αποστολή της την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο.

Τα κονδύλια διατέθηκαν στην ΜΚΟ το διάστημα 2000 – 2004, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που δικαιολογεί χρηματοδότηση 100% έργου από το ΥΠΕΞ μόνο όταν συντρέχουν προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Τσαμαδός κατείχε τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή και τέθηκε σε δυνητική αργία. Για το λόγο αυτό προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, με την οποία τέθηκε εκτός των καθηκόντων του ως πρέσβη της Ελλάδας.

Υποστηρίζει ο κ. Τσαμαδός, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς ελήφθη παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος να τεθεί σε δυνητική αργία.

Ακόμα αναφέρει ο διπλωμάτης ότι μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα έως την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7 Σεπτεμβρίου από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οπότε και θα αποφανθεί η ποινική δικαιοσύνη για το βαθμό της εμπλοκής του.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος την αίτηση αναστολής του κ. Τσαμαδού, σημειώνοντας ότι η επιβολή του πειθαρχικού μέτρου της δυνητικής αργίας συνάπτεται με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και η άμεση εκτέλεση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Έτσι δεν μπορεί να χορηγηθεί αναστολή της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε στον κ. Τσαμαδό.

Να σημειωθεί ότι το τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυρία προσφυγή του κ. Τσαμαδού κατά της δυνητικής αργίας που έχει τεθεί.

*Ο κ. Ρόντος υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης “ειδικών αποστολών” του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο.

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ