ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ

Σκανδαλώδης εξαίρεση των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων από το 23% ΦΠΑ που θα επιβληθεί στα πιο μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με δυσθεώρατα δίδακτρα που απευθύνονται στους γόνους της οικονομικής ελίτ της χώρας ευνοούνται αφού εξαιτίας ειδικών προϋποθέσεων.

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει το σκάνδαλο και αποστέλει επιστολές προς τον υπουργό οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον υπουργό παιδείας Αρ. Μπαλτά και προς τη Γ.Γ. Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ. κα Αικ.Σαββαΐδου.

Η Ομοσπονδία τονίζει στην επιστολή της ότι η προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας, διευρύνει τις ήδη οξυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, μετατρέποντας την ιδιωτική εκπαίδευση σε προνόμιο των ολίγων. Προτείνει, δε, την απαλλαγή από την εφαρμογή του συντελεστή των υπηρεσιών που προβλέπονται από το βασικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το κύμα των αποχωρισάντων από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει στην επιστολή της η ΟΙΕΛΕ

Η ρύθμιση νόμου με την οποία επιβάλλεται συντελεστή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξαιρεί  ιδιωτικά  σχολεία βάσει προϋποθέσεων.Γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη από την απλή ανάγνωση και μόνο των  ονομάτων των εκπαιδευτηρίων που εξαιρούνται του μέτρου ότι η απόφαση την οποία έλαβε η κυβέρνηση είναι εξόφθαλμα άδικη και ενισχύει περαιτέρω τις ήδη οξυμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς μετατρέπει την ιδιωτική εκπαίδευση σε αποκλειστικό προνόμιο ελάχιστων οικογενειών της ελίτ. Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση σήμερα, για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σ’ αυτήν, αποτελεί κοινωνικό αγαθό (όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα) και καλύπτει βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει σε όλους το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ζητούμε, έστω και την ύστατη ώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, να  μην εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για το εν λόγω θέμα πριν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Ομοσπονδία μας και άλλους φορείς. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα δυσκολευτεί να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό των αποχωρισάντων από τα ιδιωτικά σχολεία, θα είναι ανυπολόγιστες.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ    (ΛΙΣΤΑ)

    ΞΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
1    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
2    ΑMERICAN COMMUNITY OF ATHENS INC
3    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
4    ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
5    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
6    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
7    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ
8    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
9    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΛΑΣΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
10    ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
11    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΑ Δ’ ΑΡΚ
12    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ
13    ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
14    ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
15    ΛΙΒΥΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 17ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΕΚΤΟ
16    ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
17    ST.CATHRINE BRITISH EMBASSY
18    ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
19    ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
20    ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
21    ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
22    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
23    ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ)
24    KATIPUNAN PHILLIPINES CULTURAL ACADEMY
25    ΙΡΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
26    ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανοίξτε το .xls με τα ιδιωτικά σχολεία

alfavita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ