ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΩΝ  «… ΣΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ»

Το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου 2015 στην πλατεία Λαού στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου.

Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, εικαστικά, συναυλίες, δρώμενα, θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και η οργανωτική επιτροπή της υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “larisa2021”.

Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολλοί πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες.

Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα “… στου Ολύμπου την αυλή”.

Ξεκινήσαμε σιγά – σιγά  το 2013 να μπουσουλάμε. Πέρυσι σταθήκαμε όρθιοι. Φέτος κάνουμε το πρώτο μας βήμα.  Κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα μεγαλύτερο στόχο. Θέλουμε πολλά να κάνουμε, αλλά χωρίς βιασύνη. Έχουμε πολλές ιδέες και οράματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο επίπονη και αν είναι για μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε… και είμαστε σίγουροι… Στην προσπάθειά μας φέτος είναι μαζί μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας και οι δεκάδες χορηγοί και υποστηρικτές μας και τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης την οργανωτική επιτροπή της υποψηφιότητας της Λάρισας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “larisa2021” για την στήριξή τους. Δηλώνουμε παρών και θα βοηθήσουμε και εμείς στην διεκδίκηση του θεσμού. Το δικαιούμαστε όλοι μας και προπάντων ο Όλυμπος και η «αυλή» του.

Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν στις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή».

Σημείωση : Δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις. Όποιος αγαπά τον πολιτισμό, ελπίζουμε ότι θα είναι μαζί μας.

–              –    –     –    –

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ :

«ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ»

από τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων της Λ.Α.Ε.Ε.

Το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»,  ξεκινά τις δράσεις του, την Τρίτη 25 Αυγούστου, στην Πλατεία Λαού (έναντι του πνευματικού κέντρου Ελασσόνας) με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που έχει τίτλο «ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ», με δημιουργίες των παιδιών των εικαστικών τμημάτων του συλλόγου.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«τι καλά το λέει τ’ αηδόνι»

Που σουν εψές λεβέντη μου

κι αντιπροψές καλέ μου

τι καλά το λέει τ αηδόνι.

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου με τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο τραγούδι και την παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου μας, θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατεύσουμε την παράδοσή μας ως ανεκτίμητο θησαυρό.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ :

ΕΛΛΑΔΑ : Σύλλογος Έρευνας & Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης “ Ιδαία Γη ” Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

ΣΕΡΒΙΑ: Χορευτικό συγκρότημα «Academic Folklore ensemble ORO of Students Cultural Center of University of Nis»

ΠΟΛΩΝΙΑ: Χορευτικά συγκροτήματα ŚLĄZACZEK and BAWINEK από το Katowice της Πολωνίας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Κρητικού συλλόγου «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» και τα συγκροτήματα ŚLĄZACZEK and BAWINEK από το Katowice της Πολωνίας θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΩΡΑ: 10.30 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το Θάνο Παπανικολάου

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και το συγκρότημα «Academic Folklore ensemble ORO of Students Cultural Center of University of Nis» από τη Σερβία θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΩΡΑ: 10.30 μ.μ.

ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΠΑΡΤΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

Με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας

Οργανωτική Υποστήριξη – Επιμέλεια Εκδηλώσεων : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».

Ηθική Στήριξη: “larisa2021” – Λάρισα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Χοροδιδάσκαλοι: Ανδρέου Ευαγγελία, Νατσιούλη Αθηνά, Παπαχρήστου Γεώργιος, Σαμώτας Ιωάννης

Επιμέλεια Παράστασης «τι καλά το λέει τα’ αηδόνι»: Σαμώτας Ιωάννης, Σαρακατσιάνος Μάριος

Παρουσίαση : Αλέξανδρος Κιόρογλου, Αφήγηση: Λένα Χαϊδούτη

Υπεύθυνη εικαστικός: Εύα Βασδέκη.

Κατασκευή σκηνικού: Ευάγγελος Χαλκιάς, Μαρία Καραγκούνη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ