ΌΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Σε ότι αφορά την 1η Στρατιά αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται η κατάργησή της». Με τη φράση αυτή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Τόσκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστου Κέλλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος της 1ης Στρατιάς στο μέλλον, ενώ φαίνεται πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απάντησης του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και του ενδεχομένου το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί στο μέλλον, ο κ. Κέλλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με την απάντηση στην ερώτησή μου, ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Τόσκας διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται αυτή τη χρονική στιγμή να κλείσει η 1η Στρατιά, αναπτύσσοντας ένα σκεπτικό που έχει να κάνει με τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας καθώς και με την αμυντική της θωράκιση.

Δυστυχώς ο Υφυπουργός απέφυγε να προχωρήσει στην ρητή διαβεβαίωση ότι η 1η Στρατιά δεν θα κλείσει, αφήνοντας ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Η 1η Στρατιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ακόμη ένα στρατόπεδο, αλλά ως ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της χώρας μας. Κάθε σενάριο περί κλεισίματός της, θα πρέπει να διαψεύδεται άμεσα. Ελπίζω στο μέλλον αυτό να συμβεί».

Ακολουθεί η αναλυτική απάντηση του κ. Τόσκα στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κέλλας:

Η δομή δυνάμεων του Στρατού, καθορίζεται από τις επιχειρησιακές απαιτήσεις οι οποίες εξετάζονται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σχέση πρωταρχικά με την απειλή .Οι όποιες αιτιάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γενικότερο συμφέρον της χωράς και όχι επιμέρους συμφέροντα .Το όφελος από την όποια αλλαγή γίνει θα είναι το όφελος της αμυντικής θωράκισης της χωράς η όποια δεν μπορεί να διαθέτει στρατόπεδα σε κάθε τόπο. Το συμφέρον της χωράς δεν είναι να έχει μεγάλα στρατηγεία και μικρές αδύναμες μονάδες .Σε ότι αφορά την 1η στρατιά δεν αντιμετωπίζεται η κατάργησή της .

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ