ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ – ΜΠΡΑΒΟ!

Το ιστορικό νεοκλασικό του “Ευαγγελισμού”, στο Ηράκλειο, αλλάζει όψη. Στο επιβλητικό κτήριο της οδού Θεοτοκοπούλου πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εργασίες συντήρησης-αναπαλαίωσης, με πρωτοβουλία των μόνιμων “ενοίκων” του, πολιτών του Ηρακλείου – και όχι μόνο – που πρόσκεινται στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι εργασίες γίνονται από τους ίδιους, με πόρους δικούς τους, αλλά και αλληλέγγυων της κατάληψης. Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η “Νέα Κρήτη”, είναι εντυπωσιακό.

Αυτήν την εικόνα παρουσίαζε το κτήριο του “Ευαγγελισμού” πριν τις εργασίες των “ενοίκων” του

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάιο στον “Ευαγγελισμό” βρέθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης – στο οποίο ανήκει το κτήριο – Ευριπίδης Στεφάνου, τεχνικό κλιμάκιο του Ιδρύματος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδιος για θέματα Πολεοδομίας, Γιάννης Αναστασάκης.

Οι συγκεκριμένοι, απευθυνόμενοι στους καταληψίες, αναφέρθηκαν στην επικινδυνότητα του κτηρίου, το οποίο μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, λέγοντας ότι η Πολιτεία έχει σκοπό να προχωρήσει σε εργασίες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη συντήρησή του.

Σε εργασίες συντήρησης-αναπαλαίωσης του “Ευαγγελισμού” έχουν προχωρήσει με δικούς τους πόρους οι καταληψίες του κτηρίου

Η θέση των “ενοίκων” ήταν αρνητική. Από το 1985, όταν ο “Ευαγγελισμός” σταμάτησε να λειτουργεί ως κλινική, μέχρι και το 2002, οπότε και αναρχικοί φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές κατέλαβαν το χώρο, το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Οι καταληψίες φέρονται, μάλιστα, να πρόταξαν ως επιχείρημα και το ότι, ενώ στην πόλη του Ηρακλείου τα κτήρια που χρειάζονται άμεσες εργασίες συντήρησης-αναπαλαίωσης είναι δεκάδες, η Πολιτεία δείχνει υπέρμετρο ζήλο για τον “Ευαγγελισμό”, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα κτήρια.

Πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή στην όψη του ιστορικού κτηρίου της οδού Θεοτοκοπούλου

Παλιά κλινική, ετών εκατό… Η ιστορία του θρυλικού κτηρίου

Το κτήριο του “Ευαγγελισμού”, που δεσπόζει αγέρωχο στην οδό Θεοτοκοπούλου 18, δύο βήματα από το κέντρο της πόλης κι άλλα τόσα από τη θάλασσα, χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Έχει τρεις ορόφους και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πόλης του Ηρακλείου.

Για πολλές δεκαετίες, στεγάστηκε εκεί το εκπαιδευτήριο ονόματι “Γαλλική Σχολή Καλογραιών”. Τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής μετατράπηκε σε γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1985, για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, το κτήριο λειτούργησε ως κλινική: Τη Γενική Κλινική “Ευαγγελισμός”. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της, ο “Ευαγγελισμός” πέρασε μέσα σε λίγα χρόνια στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για περίπου 18 χρόνια, το κτήριο παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Από το Μάιο του 2002 μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατάληψη από ντόπιους – και μη – αναρχικούς. Στο χώρο κατάληψης του “Ευαγγελισμού” πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις, ανοικτές συζητήσεις, προβολές ταινιών, πάρτι, συναυλίες και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπράβο σε όλους!

Νικόλας Αγγελίνος

neakriti.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ