ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και η Γερμανία αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι περνούν τα Βαλκάνια με προορισμό την Βόρεια Ευρώπη. Αναστέλλει λοιπόν τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Τι σημαίνει ουσιαστικά η αναστολή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ;

Ότι η Γερμανία ανοίγει τις πύλες της στους Σύριους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο, σταματώντας τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι Σύριοι δηλαδή που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στις γερμανικές αρχές χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στη χώρα μέσα της οποίας εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύριους πρόσφυγες,

Βάσει των οδηγιών, που έχουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ (κάνοντας χρήση της ρήτρας κυριαρχίας που προβλέπει η ίδια συνθήκη) που είχαν δρομολογηθεί για τους Σύριους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα ανακαλούνται οι εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Σημείωση: Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έκαναν έκκληση για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου, με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητά εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

ipop.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ