ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ θα παρουσιαστούν οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Μπέζου ο οποίος παίζει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πραξαγόρας θυμίζοντας έντονα γνωστή πολιτικό.

Οι Εκκλησιάζουσες, το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν περί το 392 π.Χ. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο ρόλο της Πραξαγόρας και τον Γιώργο Μοσχίδη ως Βλέπυρο. Το πιο πρόσφατο ανέβασμα της συγκεκριμένης κωμωδίας έγινε προ τριετίας, στο πλαίσιο πάλι του Φεστιβάλ Επιδαύρου, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως Πραξαγόρα και τον Γιάννη Κόκλα ως Βλέπυρο.

Μετάφραση Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική – Στίχοι Κωστής Μαραβέγιας
Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηοθέτη Ντένια Στασινοπούλου

Διανομή:
Νέος Πάνος Βλάχος
Γριά Β΄ Μπάμπης Γαλιατσάτος
Βλέπυρος Γιάννης Ζουγανέλης
Γριά Γ΄ Θανάσης Ισιδώρου
Άνδρας Παναγιώτης Κατσώλης
Σχολιαστής Κώστας Κοράκης
Γείτονας Νίκος Μαγδαληνός
Χρέμης Λαέρτης Μαλκότσης
Πραξαγόρα Γιάννης Μπέζος
Νέα Δανάη Σκιάδη
Γριά Α΄ Γιωργής Τσουρής

Χορός Χριστέλλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Βαλέρια Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου,Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com