GHOST: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ…

Συναρπαστικές νέες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν το σχήμα της οθόνης με τα χέρια τους, θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα smartphones, τους φορητούς υπολογιστές και τους υπολογιστές.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο με επίπεδες οθόνες που χρησιμοποιούμε όλη την ημέρα – είτε πρόκειται για τον υπολογιστή μας, το smartphone, την τηλεόραση ή το iPad. Ο κόσμος όμως στον οποίο ζούμε δεν είναι επίπεδος. Έχει λόφους και κοιλάδες, ανθρώπους και αντικείμενα. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλά μας για να σύρουμε στοιχεία έξω από την οθόνη στον τρισδιάστατο κόσμο μας.

Ένα τέτοιο όραμα οδήγησε τον Ιανουάριο του 2013 στο GHOST (Generic, Highly-Organic Shape-Changing Interfaces), ερευνητικό έργο της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει την ικανότητα των ανθρώπων να χειρίζονται φυσικά αντικείμενα, μέσα από τις διασυνδέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών συσκευών.

«Αυτό θα έχει επιπτώσεις σχεδόν παντού στο μέλλον, από την καθημερινή αλληλεπίδραση με τα κινητά τηλέφωνα, την εκμάθηση μέσω υπολογιστών και το σχεδιασμό,» εξήγησε ο συντονιστής καθηγητής του GHOST Kasper Hornbæk του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. «Δεν πρόκειται μόνο για παραμόρφωση του σχήματος της οθόνης, αλλά το ψηφιακό αντικείμενο που θέλετε να χειριστείτε, ίσως ακόμη και να αιωρείται στον αέρα.»

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη που αφορά στην αλληλεπίδραση του χρήστη με την τεχνολογία, μας επιτρέπει να χειριστούμε αντικείμενα, ακόμη και δεδομένα, με έναν εντελώς νέο τρόπο. Ένας χειρουργός, για παράδειγμα, θα είναι σε θέση να εργαστεί σε ένα εικονικό εγκέφαλο, με πλήρη την εμπειρία της αφής, προτού κάνει μια αληθινή εγχείρηση.

Το GHOST, ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, και έχει χρηματοδοτηθεί με 1,930,000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Future and Emerging Technologies.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ