ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ!

Οι επιστήμονες φοβόταν από καιρό ότι η πασχαλίτσα με τις επτά βούλες, η πιο συνηθισμένη στην Ευρώπη, κινδύνευε λόγω της εισβολής της Harmonia axyridis, από την Ανατολική Ασία. Αλλά η Coccinella septempunctata επέστρεψε!

Όπως συμβαίνει συχνά, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά, όταν ασχολήθηκαν οι άνθρωποι.

Η Harmonia axyridis, εισήχθη σε μέρη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης ως μέσο για τον έλεγχο των παρασίτων, όπως οι αφίδες – αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί, σχεδόν ανεξέλεγκτα, και έχει γίνει ένα πρόβλημα από μόνη της.

Η Harmonia axyridis ή πασχαλίτσα αρλεκίνος, λόγω των πολλών χρωμάτων της, έχει γίνει παράσιτο των σταφυλιών και απειλή για τη φυσική βιοποικιλότητα.

Έχει επίσης απειλήσει την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής πασχαλίτσας, Coccinella septempunctata.

Οι ειδικοί λένε ότι η πρώτη εμφάνιση της Harmonia axyridis στη Γερμανία έγινε το 2002. Μέσα σε δύο χρόνια, ήταν ουσιαστικά η μόνη πασχαλίτσα που υπήρχε.

Επιστροφή

Αλλά η πασχαλίτσα με τις 7 βούλες επέστρεψε. Έχει επιζήσει της επίθεσης που δέχτηκε και το μέλλον της φαίνεται πολύ καλό.

Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Ινστιτούτο Julius Kühn βρέθηκε ότι η  Coccinella septempunctata έχει καλύτερες προοπτικές από ό, τι η Ασιάτισσα ανταγωνίστριά της, και ότι δείχνει μεγαλύτερη αντοχή στις κλιματικές αλλαγές, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας.

Όχι και τόσο τυχερή

Η πασχαλίτσα με τις δύο βούλες, η Adalia bipunctata, εν τω μεταξύ, δεν είναι τόσο τυχερή.

Κάποτε τη συναντούσε κανείς πιο συχνά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από την πασχαλίτσα με τις επτά βούλες, αλλά σήμερα τη συναντάμε πολύ σπάνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ