ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι άριστοι μπορεί να ήταν λιγότεροι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όμως και φέτος, κάποιοι  μαθητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Ο «πρώτος των πρώτων» λοιπόν, για το 2015 είναι ο Φαίδων Ανδρεαδάκης από το 6ο Λύκειο Λαμίας που συγκέντρωσε 19.880 μόρια στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, γράφοντας 20 στα Μαθηματικά, στη Χημεία, στη Φυσική Κατεύθυνσης και στη Φυσική Γενικής Παιδείας, 19,5 στη Βιολογία Κατεύθυνσης και 19,1 στην Έκθεση.

«Διάβασα αρκετά κι ήμουν αφοσιωμένος στο στόχο μου. Δεν ήταν δουλειά ενός έτους ή λίγων ετών, αλλά δουλειά που ξεκίνησε ακόμη κι από το Δημοτικό. Ήμουν πάντα καλός μαθητής κι έκανα φροντιστήριο σε όλο το Λύκειο. Οι γονείς είναι και οι δύο εκπαιδευτικοί και χάρηκαν πολύ για την επιτυχία μου. Νιώθουν δικαίωση που οι θυσίες που έκαναν έπιασαν τόπο», λέει ο Φαίδων Ανδρεαδάκης.

Από την άλλη πλευρά είναι ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια.

Ο Ζυλιέν τα τελευταία τρία χρόνια διαμένει στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

«Οι γονείς μου, πάντα μου έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν.

Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

  • Μπράβο και στα δύο παιδιά, αλλά και σε όλα τα παιδιά που κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για όσους πάλι δεν τα κατάφεραν το «κάθε εμπόδιο για καλό» είναι κάτι που όλοι το έχουμε ζήσει και ξέρουμε ότι ισχύει. Όλοι θα βρουν το δρόμο τους στη ζωή, αρκεί να έχουν ένα σκοπό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ