Την Παρασκευή έλαβε χώρα η δεύτερη διάσκεψη στη Σύνοδο της Βιέννης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην ατζέντα της οποίας εξέχουσα θέση είχε το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα δεν έδωσε το «παρών» στην εν λόγω διάσκεψη, γιατί -πολύ απλά- δεν είχε προσκληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, ο αποκλεισμός της χώρας μας ήταν στοχευμένος, κάτι που έγινε με το πρόσχημα πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο σε μία Σύνοδο Κορυφής που αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου στόχο είχε την ενίσχυση – διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.
Η εν λόγω πρακτική εναρμονίζεται πλήρως με όσα έχουν προηγηθεί κατά καιρούς, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως παρίας, ασχέτως αν καλείται να διαχειριστεί την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και μεταναστών, όντας σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.
Αυτοί οι τακτικισμοί των ευρωπαίων εταίρων είχαν προκαλέσει τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του υπουργείου Εξωτερικών κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Αξίζει να προστεθεί πως η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της νέας τραγωδίας που αυτή τη φορά έγινε στην Αυστρία, αφού εντοπίστηκε φορτηγό στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν πάνω από 70 πρόσφυγες νεκροί, οι οποίοι ήταν παρατημένοι εκεί για μέρες σε κατάσταση αποσύνθεσης, με τους ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν… σοκαρισμένοι.
Ουσιαστικά, η εν λόγω διάσκεψη πραγματοποιήθηκε έχοντας στο επίκεντρο τις χώρες που βρίσκονταν στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, οι οποίες πλέον συγκαταλέγονται στη σφαίρα επιρροής του Βερολίνου.
Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα από το δημοσίευμα της Deutsche Welle είναι πως η Γερμανία προωθεί με ιδιαίτερη στοχοπροσήλωση την οικονομική ενίσχυση αυτών των χωρών, προσπαθώντας να μειώσει τη ρώσικη επιρροή, μέσω της προώθησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με πρωτοβουλίες από την «Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας» (GΙZ) στη Σερβία και τη Βοσνία, αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αλβανία.
Μάλιστα, πηγές από το ΥΠΕΞ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πώς είναι δυνατόν ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων να μην ανακοινώνονται από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά από τους καγκελάριους της Γερμανίας και της Αυστρίας, Μέρκελ και Φάιμαν αντίστοιχα.
koutipandoras.gr