ΘΑΝΑΤΩΣΗ 141 ΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

Βαρύς είναι ο απολογισμός της εμφάνισης της Οζώδους Δερματίτιδας στον Έβρο. Σε σχετική της ανακοίνωση, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, έθεσε ώς στόχο να εμβολιαστούν περίπου 19.000 ζώα, ενώ ενημέρωσε ότι οι δύο θετικές εκτροφές θανατώθηκαν, με τον τραγικό αριθμό να ανέρχεται σε συνολικά 141 ζώα.

Διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι στα υπόλοιπα κοπάδια του Νομού για τυχόν νέα κρούσματα.

Σχετικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού των βοοειδών, που προτάθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με προμηθεύτρια εταιρία για την αγορά του εμβολίου, αλλά και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την έγκρισή του.

Τα κόστη αγοράς θα επιβαρύνουν το Αρμόδιο Υπουργείο, ενώ τα κόστη διενέργειας θα καλυφθούν από την ΠΑΜΘ, η οποία εξασφάλισε κι επιπλέον κονδύλια για καύσιμα των οχημάτων των κτηνιάτρων και την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού για τη περίσταση.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τη Ζώνη Προστασίας στο Δέλτα του Έβρου, ενώ θα συνεχιστεί με τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τελικά τα υπόλοιπα.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί πρωτίστως από Κτηνιάτρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλα θα συμμετέχουν οι Κτηνίατροι εκτροφής.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχει ζητηθεί επίσης να συμμετέχουν κτηνίατροι και άλλων Δημοσίων φορέων.

Συνεχίζονται τέλος και οι ψεκασμοί σε υδατοσυλλογές.

Άδικη είχε χαρακτηρίσει την καραντίνα και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης σε δηλώσεις του στο vima.gr.

«Ο νομός Έβρου τώρα, και σε λίγο ενδεχομένως όλη η χώρα, βρίσκεται σε πολιορκία από την καταστρεπτική ζωονόσο, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης.

»Έχει τεθεί σε άδικη καραντίνα ο νομός κι απειλείται η τοπική οικονομία. Ήδη έχει απαγορευτεί η εξαγωγή από τον νομό σε άλλους νομούς της χώρας προϊόντων κρεάτων των βοοειδών, αλλά και παραγώγων προϊόντων.

»Έχουμε περίπου είκοσι περιστατικά της λοιμώδους δερματίτιδας και κάθε ζώο, το οποίο βρίσκεται σε κοπάδι, όλο το κοπάδι, ανεξάρτητα αν είναι υγιές ή όχι, θανατώνεται. Έχουν θανατωθεί περίπου 180 ζωντανά κι αναμένεται σύμφωνα με τα είκοσι περιστατικά που έχουμε να φτάσουμε περίπου στα 2.000 ζωντανά βοοειδή.

»Η ασθένεια αυτή είναι καταστρεπτική, ξεκίνησε από την Αφρική, χτύπησε την Μέση Ανατολή, τα παράλια της Τουρκίας και τον Ιούνιο μήνα είχαμε περιστατικά στην περιοχή της Αδριανούπολης του νομού Έβρου.

»Οι προτάσεις μας είναι άμεσα (να γίνει) εμβολιασμός, ο οποίος εφαρμόστηκε από το Ισραήλ και είχε θετικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να προβούμε (σε εμβολιασμό) όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

»Θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει την αποζημίωση όλων αυτών των ανθρώπων που θα πληγούν. Θα πρέπει να μην αποζημιωθούν όσο αξίζει μια προβατίνα, αλλά όσο αξίζει μια αγελάδα.

»Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της καραντίνας. Ναι στην καραντίνα, αλλά όμως εκεί όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

»Όχι σε προϊόντα, τα οποία έχουν θερμική επεξεργασία.

»Επισκέφτηκα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ενημέρωσα την περασμένη Τετάρτη. Θα ζητηθεί, απ’ ό,τι μου είπε, από την Ε.Ε. (να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί). Αυτό θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί.»

e-evros.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com