ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ 6η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

 

Γι’ ακόμα μία χρονιά οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» μετέχουμε στην Πανθεσσαλική Γιορτή ανταλλαγής ντόπιων φυσικών σπόρων. Η ξεχωριστή αυτή οικολογική συνάντηση, 6η συνεχόμενη, θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, στην Ανατολή Αγιάς, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται από όλες τις ομάδες διάσωσης των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών που δρουν στην περιοχής μας, θα γίνει ανταλλαγή σπόρων με παράλληλες ομιλίες και συζητήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης του κινήματος διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια που διακινούν οι πολυεθνικές. Φιλοσοφία της γιορτής δεν είναι να λειτουργεί ως χώρος όπου χαρίζονται σπόροι, αλλά ως χώρος όπου γνωριζόμαστε μεταξύ μας, όπου μοιραζόμαστε σπόρους, γνώσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς και σκέψεις.

Οι συνδιοργανωτές της ετήσιας αυτής συνάντησης διεκδικούμε την κατοχύρωση, την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια με προϊόντα υγιεινά , νόστιμα και θρεπτικά με παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια με οργανικές ουσίες και ζεόλιθο χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» στο πλαίσιο της δράσης «Σώζω Σπόρους» καλλιεργούμε οι ίδιοι φυτά από παραδοσιακούς σπόρους, από τους καρπούς των οποίων συλλέγουμε νέους σπόρους, τους οποίους συσκευάζουμε και ανταλλάσσουμε στο πλαίσιο οικολογικών συναντήσεων και εκδηλώσεων. Από φέτος η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών γίνεται στο χώρο του αισθητικού άλσους που μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Λάρισας προκειμένου στην όλη δραστηριότητα να μπορούν να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες. Παράλληλα, προωθούμε την ιδέα σε σχολεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικά προγράμματα.

Καλούμε λοιπόν όσους έχουν ντόπιους φυσικούς σπόρους και δεν μπορούν να παραστούν στην Γιορτή του Σαββάτου να τους φέρουν στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών από την Τρίτη 1/9 μέχρι την Παρασκευή 4/9, προκειμένου να τους μοιράσουμε στη συνάντηση της Ανατολής. Επίσης, καλούμε εθελοντές να έρθουν το Σάββατο 5/9 στο Μοναστήρι της Ανατολής Αγιάς για να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαφορετική συνάντηση σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και να βοηθήσουν στο έργο της ανταλλαγής των σπόρων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ