«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» 110 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

«Μαύρες τρύπες», ελλείψεις παραστατικών και αδικαιολόγητο πλουτισμό εμφανίζουν τα «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών σύμφωνα με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί με την παρουσία δικαστικών και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας και προεκλογικών δαπανών που έχουν μπλοκάρει λόγω των capital controls. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ασχολήθηκαν και με άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η υπόθεση Χαϊκάλη αλλά και η πορεία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και υπουργών.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν την διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

Όμως, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος είπε ότι οι εως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίζει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα:

– από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694 καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους

Από τους 694 ελεγχθέντες:

– οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.)

– οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις

– 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις

Μετά τις εκλογές ο έλεγχος της offshore Χαϊκάλη

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση Χαϊκάλη για μετά τις εκλογές. Σύμφωνα δε με την κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα για τον κ. Χαϊκάλη δεν θα περιοριστεί μόνο στην «offshore» εταιρεία, αλλά και στην παλαιότερη με τις αδήλωτες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χαϊκάλης εμφανίστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής και κατέθεσε τα έγγραφα που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Πάντως, η απόφαση δημιουργεί προβληματισμό, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Εργασίας της απερχόμενης κυβέρνησης αποφεύγει τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών λόγω… διάλυσης της Βουλής και εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαϊκάλης είχε γίνει και πάλι αρνητικός πρωταγωνιστής κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Τότε, είχε καταγγείλει απόπειρα χρηματισμού του από τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πορεία, όμως, παραδέχθηκε ότι ο κ. Αποστολόπουλος ήταν χρηματιστής του και πως του είχε δώσει 5.000 ευρώ, προκειμένου να του τα επενδύσει σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Επενδύσεις, όμως, που ουδέποτε δήλωσε στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή.

Η ομολογία του οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στις 29 Δεκεμβρίου, η οποία όμως αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση για μετά τις εκλογές. Εκείνο το βράδυ, άλλωστε, ήταν προγραμματισμένη η τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θεωρείτο βέβαιο ότι θα καταλήξει χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Όμως, επί επτά μήνες η νέα Βουλή αδιαφόρησε για την υπόθεση Χαϊκάλη με ορισμένους να θεωρούν ότι υπήρξε μια ιδιότυπη ασυλία λόγω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ