H ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΑΙ. Π.Χ.

Μέσα στον Σεπτέμβρη έρχεται στη χώρα μας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιοελληνικό νόμισμα, αφού υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής, αποφάσισε το ελβετικό ποινικό δικαστήριο.  

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ζυρίχη, μετά τις συστηματικές προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του, δίνοντας θετική έκβαση σε μια υπόθεση διεκδίκησης που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν.

Πρόκειται για αρχαίο νόμισμα, αργυρό οκτάδραχμο, το οποίο εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2009, από την τότε νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Το νόμισμα αποδίδεται στον βασιλέα της Βισαλτίας Μώσση και χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. π.Χ.

Η αρχαία Βισαλτία (όπου εκόπη το νόμισμα) κατελάμβανε την περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, στα όρια της σημερινής επαρχίας Νιγρίτας, του νομού Σερρών. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα καθώς μέχρι σήμερα, στα δημοσιευμένα νομίσματα του παραπάνω βασιλέα απαντούν μόνο αργυρές δραχμές».

www.lifo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ