ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

Επίσκεψη στο οινοποιείο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου πραγματοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ Αλ. Κοντός και Σ. Κεδίκογλου, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοοποιήσαν ενόψει της σημερινής επίσκεψης Μεϊμαράκη στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι κ.κ. Κοντός και Κεδίκογλου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Αγ. Ραψανιώτη, τον διευθυντή Ευ. Σίκαλο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης για τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού, για τις επενδύσεις, για τα άμεσα σχέδια, αλλά και για τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα, ενώ ξεναγήθηκαν και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.

000_0253Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο κ. Ραψανιώτης τους επέδωσε υπόμνημα με θέματα του κλάδου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Ο τομέας του κρασιού πάσχει σήμερα στην χώρα μας πρώτα και κύρια λόγω  μη σωστής οργάνωσης.

Υπάρχουν πολλές και κατακερματισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται (υπουργείο ΓΑ&Τ, διευθύνσεις γεωργικής ανάπτυξης νομαρχιών, ΕΦΕΤ, ΓΧΚ, διεύθυνση εμπορίου, τελωνεία, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λ.π)

Κύρια μπορούμε να αναφέρουμε σαν τα μεγαλύτερα προβλήματα τα:

-Αθρόες εισαγωγές φθηνών κρασιών τα οποία δεν παρακολουθούνται και πολλά από αυτά καταναλώνονται σαν Ελληνικά. Η παραγωγή της χώρας μας δεν είναι  μεγάλη, ίσα –ίσα θα επαρκούσε για την δική μας κατανάλωση, αν δεν υπήρχαν οι εισαγωγές.

Ο αυστηρός  έλεγχος των χύμα εισαγωγών, με αυστηρές προδιαγραφές και διεξοδικούς ελέγχους στα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια η παρακολούθηση τους στον τρόπο κατανάλωσης (π.χ στην χύμα διάθεση στις ταβέρνες να αναγράφεται στον κατάλογο η προέλευση) θα βοηθούσε στο σταμάτημα της εύκολης και γρήγορης διεκπεραίωσης των εισαγόμενων κρασιών.

-Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, εσωτερικό αυτή τη φορά , είναι η οινοποίηση των σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, μεγάλος όγκος εδώ είναι η σταφίδα (Κρήτη και Κόρινθο) αλλά και Καβάλα. Η οινοποίηση των ποσοτήτων αυτών (200.000- 250.000 τον.) επιβαρύνουν την αγορά με μεγάλες ποσότητες φθηνού κρασιού. Αυτό γίνεται διότι,  ειδικά η σταφίδα επιδοτείται με 330 –370 ευρώ το στρέμμα για την παραγωγή ξερής σταφίδας ,  οπότε διατίθενται μετά πάμφθηνα σε οινοποιεία.

Για το θέμα αυτό υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, να χρησιμοποιηθούν τα κρασιά αυτά για την παραγωγή αμπελοοινικής αλκοόλης,  που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ούζου.

-Να γίνει μια σύγχρονη νομοθεσία για το τσίπουρο το οποίο είναι κατοχυρωμένο ελληνικό προϊόν,  η δυναμική του μπορεί να στηρίξει σημαντικά τον αμπελοοινικό τομέα, κάτι που απαιτεί  και την εμπλοκή του  ΥΠΑΑΤ. Το τσίπουρο όπως είναι συνδεδεμένο με τα σταφύλια που παράγονται στην Ελληνική επικράτεια, έτσι και θα πρέπει να συνδεθεί  με την  γεωγραφική ένδειξη (π.χ τσίπουρο Τυρνάβου  – σταφύλια από τον Τύρναβο).

-Το ξύδι από κρασί, θα πρέπει  επίσης να θεσμοθετηθεί διότι σήμερα παράγεται και καταναλώνεται χωρίς έλεγχο. Χαρακτηρίζονται σαν ξύδι από κρασί όλα τα αυτά που παράγονται  από ξηρά σταφίδα, εγχώρια και εισαγόμενη.

Να μην επιβληθεί (υποχρεωτικά ) ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί πράγμα που εισηγούνται κάποια κράτη μέλη.

Να συνταχθούν σωστά (αξιόπιστα) αμπελουργικά μητρώα και να ληφθεί μέριμνα για την παρακολούθηση και την τακτική ενημέρωσή τους.

Να ελεγχθούν οι παράνομες φυτεύσεις.

Να δημιουργηθεί ειδικός φορέας ελέγχου ειδικά για τον αμπελοοινικό τομέα ο οποίος μεταξύ άλλων θα προβαίνει στην αντιπαραβολή των δηλώσεων σοδειάς (παραγωγών) με τις δηλώσεις παραγωγής των οινοποιείων”.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του νομού Χρ. Κέλλας και Μ. Χαρακόπουλος, η πολιτευτής Μαριάνθη Παπαδοπούλου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γ. Παπαλέξης.

Στην Ελασσόνα

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕν τω μεταξύ το κλιμάκιο επισκέφθηκα και τον δήμο Ελασσόνας και είχε συνάντηση με το δήμαρχοκ. Νίκο Ευαγγέλου. Ο δήμαρχος Ελασσόνας συνομίλησε με τους βουλευτές εκθέτοντάς τους τα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο της Ελασσόνας, καθώς επίσης και αυτά που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ευαγγέλου εξήγησε πως η μεγάλη γεωγραφική έκταση του δήμου Ελασσόνας επιβάλλει ευέλικτες και πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όπου οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν την απαιτούμενη βασική δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο δήμαρχος Ελασσόνας επιπλέον έθιξε το μέγιστο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και την αδυναμία προγραμματισμού και σχεδιασμού λόγω των καθυστερήσεων στις καταβολές εκ μέρους του κεντρικού κράτους.

Οι βουλευτές της ΝΔ με τη σειρά τους, αφού ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Ελασσόνας για τη φιλοξενία , εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποσχέθηκαν κάθε δυνατή βοήθεια με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επαρχία της Ελασσόνας.

Παρούσες στην συνάντηση ήταν και η πολιτευτής Στέλλα Μπίζιου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ