Η ΑΓΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑ

Την προσφορά του αείμνηστου Ευάγγελου Καραμπάτσα, καθηγητή, παιδαγωγού, πνευματικού ανθρώπου και οραματιστή, τίμησε σήμερα ο Δήμος Άγιας σε μία εκδήλωση την οποία μαζί με την ομάδα ιστορικής έρευνας που δραστηριοποιείται στους κόλπους του, ετοίμασαν με ιδιαίτερη φροντίδα.

karamp3Η αφιερωματική αυτή εκδήλωση εκτυλίχθηκε ως εξής:

Μετά την θεία λειτουργία τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του και εν συνεχεία στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Αγίων Αντωνίων ο ερευνητής και ιστοριοδίφης και μέλος της ομάδας ιστορικής έρευνας, Γιάννης Μανίκας μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ευ. Καραμπάτσα.

Παράλληλα με την εκδήλωση ο δήμος Αγιάς για να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά του Ευ. Καραμπάτσα αποφάσισε και τα εξής:

Την ονοματοθεσία δρόμου στο Γερακάρι (γενέτειρα) και στην Αγιά.

Την ονομασία μίας εκ των αιθουσών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως «αίθουσα Ευαγγέλου Καραμπάτσα» και πρόταση προς τα γενικά αρχεία του κράτους στην Αγιά να μετονομαστεί επίσης αίθουσα που θα φέρει το όνομά του, όπου θα δωριθεί η βιβλιοθήκη και το πλούσιο αρχείο του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευάγγελος Καραμπάτσας γεννήθηκε το 1927. Ήταν γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Καραμπάτσα που εκτελέστηκε το 1943 από τους Ιταλούς στην Αγιά. Ήταν πτυχιούχος τόσο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας όσο και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπηρέτησε από πολλά πόστα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ως δάσκαλος, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Γενικός Επιθεωρητής και Επόπτης Μέσης Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό που διακρίθηκε ιδιαίτερα για το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο. Χαρισματικός ως δάσκαλος, αλλά και ως ομιλητής, πρωταγωνίστησε σε επίπεδο Νομού στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 που έδωσε έμφαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία και στην αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου, ως στενός συνεργάτης του μεγάλου φιλόσοφου και παιδαγωγού Ευάγγελου Παπανούτσου.

karamp2Ως Γενικός Επιθεωρητής μετά τη μεταπολίτευση, συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση σχολείων σε πολλά σημεία του Νομού, με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας , τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού στο σχολείο και την κοινωνία.

Ακούραστος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού σε όλη τη ζωή του, μετά τη συνταξιοδότησή του, προσέφερε τις υπηρεσίες του αμισθί ως πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, συνδέοντας το όνομά του με τη θεμελίωση και ανέγερση του νέου της κτιρίου, ως αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κλπ.

Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική σελίδα του Σπύρου Τσαντόπουλου στο facebook

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ