ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΟΥ EUROBASKET

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι τα πάντα για την εθνική Γερμανίας: ηγέτης, αρχισκόρερ, αρχηγός, πρότυπο. Στη νικηφόρα πρεμιέρα των “πάντσερ” στο Ευρωμπάσκετ, με 71-65 επί της πρωτάρας Ισλανδίας, έγινε και ο προπονητής που δεν ήταν ο “ψαρωμένος” Κρις Φλέμινγκ. Αυτός μίλησε στους συμπαίκτες στο τάιμ άουτ και αυτός τους έδωσε οδηγίες. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η δική του Γερμανία θα γίνει το θύμα της πρώτης ημέρας. Έχει και μια αξιοπρέπεια…

Πού πήγε το κατενάτσιο;

Η ποδοσφαιρική Ιταλία φημίζεται για τον τρόπο που διακρίνεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Γερά στόπερ, πολύ τρέξιμο στο κέντρο, μηδέν στην άμυνα και ένα γκολ θα μπει μπροστά. Η μπασκετική Ιταλία ήταν το εντελώς αντίθετο απέναντι στους Τούρκους. Δέχθηκε 51 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και μολονότι στο δεύτερο μόνο… 39, για το 89-87, δεν θα μπορούσε να φτάσει στην ανατροπή. Κι ας έχασε ο Γκαλινάρι τη βολή για το 88-88 και ο Μπελινέλι το τελευταίο τρίποντο. Αν δεν βελτιωθεί στα μετόπισθεν, θα φύγει νωρίς από το Ευρωμπάσκετ και δεν θα επιβεβαιώσει εκείνους που τη βλέπουν ψηλά λόγω ταλέντου.

Το τρικ του Τζόρτζεβιτς με Κούζμιτς

Με τον Γκασόλ στην αντίπαλη ρακέτα ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήθελε έναν ευέλικτο ψηλό για να τον αντιμετωπίσει και ο Όγκνιεν Κούζμιτς ήταν ο άνθρωπός του. Λόγω σωματότυπου ο νέος ψηλός του Παναθηναϊκού προτιμήθηκε στη βασική πεντάδα από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: να μαρκάρει τον Πάου. Για αρχή έπαιξε τέσσερα λεπτά, έκανε δύο φάουλ, πήρε δύο ριμπάουντ και άφησε στο… μηδέν τον Ισπανό. Ήταν ο τρόπος για να βγει εκτός επιθετικού ρυθμού. Όταν στο φινάλε τον βρήκε, ήταν πλέον αργά. Ο Σάλε είχε πετύχει το στόχο του και η Σερβία τη νίκη.

Ο Γκάλης κινδυνεύει

Η Γαλλία ξεπέρασε το σκόπελο της Φινλανδίας, γιατί η ίδια έβαλε δύσκολα στον εαυτό της, και ο Τόνι Πάρκερ γιόρτασε κάτι πολύ μεγάλο. Ο Γάλλος σταρ είχε 23 πόντους στο 97-87 των “τρικολόρ” και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ που υπερβαίνει το φράγμα των 1.000. Ο πρώτος ήταν ο Νίκος Γκάλης. Ο Πάρκερ χρειάζεται άλλους 11 για να τον ισοφαρίσει και 12 για να γίνει ο αρχισκόρερ όλων των διοργανώσεων. Το ρεκόρ καταρρίπτεται πιθανόν με τους Βόσνιους.

Ο Κλουφ-άκης από το Ρέθυμνο

Η Ολλανδία επέστρεψε σε Ευρωμπάσκετ μετά το 1989 και νίκησε (73-72 τη Γεωργία) μετά το 1987. Στο τουρνουά του ΣΕΦ είχε επιβληθεί 88-87 της Ρουμανίας σε παιχνίδι κατάταξης και χρειάστηκε να περιμένει 28 χρόνια και τρεις μήνες για να γευτεί την ίδια χαρά. Ας είναι καλά ο Κάρλον Κλουφ, το alter ego του Σάφτεναρ στο Ρέθυμνο. Ο νέος γκαρντ της κρητικής ομάδας έβγαλε μάτια στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ και στο Ρέθυμνο δεν θα πάει για να κάνει τον τουρίστα.

Ο… Κιριλένκο του Ισραήλ

Ο Όμρι Κάσπι έχει “χτίσει” τη δική του καριέρα στο ΝΒΑ, ως ένας χρήσιμος εφεδρικός. Για το Ισραήλ είναι όμως είναι ό,τι ήταν τόσα χρόνια ο Αντρέι Κιριλένκο για τη Ρωσία: ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Όπως απέναντι στην “αρκούδα” με 11 σερί πόντους μεταξύ τρίτης και τέταρτης περιόδου, συνολικά δε είχε 21 με 8/17 σουτ, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 10 κερδισμένα φάουλ. Οι Ρώσοι δεν είχαν παίκτη τέτοιων κυβικών και έχασαν.

Ο νατουραλιζέ που αξίζει το διαβατήριο

Ο Μπλέικ Σιλμπ έγινε εν μία νυκτί Τσέχος μόνο και μόνο επειδή στα πρώτα δύο χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας του έπαιξε στη Νίμπουργκ. Τα κοινοτικά διαβατήρια, σε Βαλκάνια και Ανατολικές Χώρες, έχουν γίνει σαν τα συγχωροχάρτια της  Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον Μεσαίωνα, αρκεί ο “αγοραστής” να δηλώσει πίστη στη νέα πατρίδα του σε κάποια μελλοντική διοργάνωση.

Το παρελθόν δίδαξε ότι αυτοί οι παίκτες σπάνια αλλάζουν την ιστορία, εξαιρουμένου του ΜακΚάλεμπ. Από τις εξαιρέσεις του κανόνα και ο φόργουορντ της Γαλατάσαραϊ. Παίκτης που ανεβάζει επίπεδο την Τσεχία, το απέδειξε με τους 14 πόντους απέναντι στους στην Εσθονία, κυρίως με την παρουσία του στο παρκέ. Είναι απορίας άξιον πως κάποια ελληνική ομάδα δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του, ακόμη κι όταν δεν ήταν Ευρωπαίος.

Η νίκη της Ελλάδας

Τα καλά νέα είναι ότι κερδίσαμε. Τα ακόμη καλύτερα νέα ήταν ότι κάναμε μια άκρως… επαγγελματική νίκη. Οι διεθνείς αντιμετώπισαν αρκούντως σοβαρά τα Σκόπια στην πρεμιέρα και σίγουροι για την ανωτερότητα τους λειτούργησαν λες και ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο… γραφείο. Ήξεραν ότι ο χρόνος, η διαφορά σε ποιότητα, λύσεις και βάθος λειτουργούσε υπέρ τους. Τα Σκόπια παίζοντας με ένα κλασικό σύστημα “γύρω γύρω όλοι” δεν έπειθαν ακόμη και τη στιγμή που είχαν ευστοχήσει εννιά φορές με πιθανά και απίθανα σουτ τριών πόντων.

Τέλος τα χαμόγελα

Τα χαμόγελα μπορούν να παγώσουν κάπου εδώ. Είναι πιθανό να παίξαμε με τη χειρότερη ομάδα του ομίλου και παρά το άνετο τελικό +20 μας παίδεψε για 27 λεπτά. Απλά δεν γινόταν να χάσουμε από μια ομάδα που μόνο… σούταρε εκτός αν οι αντίπαλοι μας τελείωναν τον αγώνα με κάτι σαν….17/20 τρίποντα.

Η άμυνα μας λειτούργησε καλά σε γενικές γραμμές και η πρόθεση του Κατσικάρη να πιέσει ακόμη και σε όλο το μήκος του γηπέδου δίνει ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα γραφής. Κόντρα στους Κροάτες μπορεί να αποδειχθεί το απόλυτο όπλο.

Η επίθεση μας είχε καλές στιγμές, πολύ καλές στιγμές αλλά και στιγμές έντονης δυσλειτουργίας. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά ο Κατσικάρης πρέπει να αποδεχθεί ότι το να επιμένει στο δίδυμο Καλάθη- Σπανούλη δεν προσφέρει τίποτε στην ομάδα πέρα από την πιθανή διατήρηση κάποιων ισορροπιών.

Οι επισφαλείς μετρήσεις των φιλικών ήταν μια απτή πραγματικότητα και σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Στο ξεκίνημα του αγώνα με το δίδυμο Καλάθη- Σπανούλη στο παρκέ για 5’18’’ το επί μέρους σκορ ήταν μόλις 12-9 υπέρ της εθνικής. Τους ξαναείδαμε παρέα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους για επτά ολόκληρα λεπτά. Το 38-31 της ανάπαυλας έγινε σε αυτό το επτάλεπτο 47-53. Με απλά μαθηματικά: 16-15 υπέρ των Σκοπιανών. Ξανάπαιξαν μαζί για ένα δίλεπτο στο τέλος του αγώνα εκεί που όλα είχαν κριθεί  και έδωσαν στην εθνική ένα +4(10-6). Συνολικά έμειναν στο παρκέ γύρω στα 13,5 λεπτά και η εθνική που θυμίζουμε κέρδισε με 20 πόντους διαφορά το παιχνίδι με το ζόρι στην κοινή συνύπαρξη των δύο κορυφαίων γκαρντ της πήρε ένα μίζερο +6 (37-31) και ακόμη χειρότερα. Στο ίδιο διάστημα μοίρασαν μόλις 4 από τις συνολικά 13 ασίστ με τις οποίες τελείωσαν το παιχνίδι. Είναι φανερό ότι κανείς τους δεν νιώθει καλά χωρίς τη μπάλα στα χέρια του.

Όλα τα αποτελέσματα της ημέρας

Α’ όμιλος

Πολωνία – Βοσνία 68-64

Ισραήλ – Ρωσία 76-73

Γαλλία – Φινλανδία 97-87 παρ.

Β’ όμιλος

Γερμανία – Ισλανδία 71-65

Ισπανία – Σερβία 70-80

Ιταλία – Τουρκία 87-89

Γ’ όμιλος

Γεωργία – Ολλανδία 72-73

ΠΓΔΜ – Ελλάδα 65-85

Κροατία – Σλοβενία 80-73

Δ’ όμιλος

Τσεχία – Εσθονία 80-57

Βέλγιο – Λετονία 67-78

Λιθουανία – Ουκρανία 69-68

contra.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ