«ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ» Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Συνάντηση με τους νέους επιστάτες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, είχε  την Τρίτη στο γραφείο του, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ Απόστολος Καλογιάννης. Οι νέοι επιστάτες, που έχουν ήδη αναλάβει δοκιμαστικά τα καθήκοντά τους, είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των προγραμμάτων αποκομιδής και των εργασιών οδοκαθαρισμού

καθώς και  την καταγραφή    προβλημάτων που σχετίζονται όχι μόνο με την καθαριότητας, αλλά με τη συνολική λειτουργία της πόλης και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Ο κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καλτσάς και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Ευαγ. Λαχανάς, επεσήμανε ότι η καθαριότητα στο Δήμο, αντικειμενικά είναι ο καθρέπτης στην πόλη και ζήτησε από τους νέους επιστάτες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη, μετά και τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επέλθει τις τελευταίες ημέρες στην οργάνωση της δουλειάς της υπηρεσίας, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού από τους εργαζόμενους του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή την συνάντηση, τονίζεται ότι πρωταρχικό μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν και παραμένει η διαρκής βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, με την αναμόρφωση της γενικότερης εικόνας του κέντρου της πόλης μας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όπου και οι δυνατότητες του Δήμου μας (όπως και όλων των άλλων ΟΤΑ) έχουν περιοριστεί σημαντικά, οι προσπάθειες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της αρμόδιας Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης να διατηρήσουν την καθαριότητα και καλαισθησία της πόλης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο,  εντείνονται διαρκώς.

Θεωρούμε, ωστόσο, σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες, με επιγραμματικό τρόπο για την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και πριν μερικούς μήνες στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου.

Για παράδειγμα, λόγω έλλειψης οδηγών, ήταν παντελώς πλημμελής η πλύση των κάδων απορριμμάτων, ενώ στο τμήμα οδοκαθαρισμού εργάζονταν μονοψήφιος αριθμός υπαλλήλων. Την ίδια ώρα εκτός «μάχιμης υπηρεσίας», βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για διάφορους λόγους, απορριμματοφόρα της υπηρεσίας.

Αυτή ήταν η κατάσταση, που έχει πλέον αντιστραφεί με ενέργειες και αποφάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή των εργαζομένων με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας.

Ενδεικτικά, σημειώνουμε, ορισμένες αποφάσεις που δρομολογήθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταδεικνύουν τη βούληση του Δήμου στο τομέα της καθαριότητας:

  • Εχουν αυξηθεί τα προγράμματα πλύσης κάδων κατά 3 επιπλέον ημερησίως, ώστε σήμερα να μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει συνοικία ή περιοχή της Λάρισας όπου έχουν μείνει άπλυτοι κάδοι, αλλά ότι η συχνότητα πλύσης αγγίζει τα επιθυμητά στάνταρ.
  • Αυξήθηκε το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό στον οδοκαθαρισμό κατά τουλάχιστον 20 άτομα, με εμφανή αποτελέσματα στις πλατείες, τους δρόμους.
  • Προστέθηκε ένα επιπλέον δρομολόγιο σε ημερήσια βάση συλλογής ογκωδών- μπαζών, με το οποίο αποσυμφορήθηκε η πόλη κατά μεγάλο μέρος από τον τεράστιο όγκο μπαζών και ογκωδών που είχαν καταλάβει το προηγούμενο διάστημα τους δρόμους. Σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο χρόνος ανταπόκρισης σε σχετικά αιτήματα πολιτών είναι ο ελάχιστος δυνατός.
  • Προστέθηκε ένα επιπλέον δρομολόγιο σε απογευματινή βάρδια για την αποκομιδή του στενού κέντρου (των πεζοδρόμων) της πόλης.

Όλα αυτά όμως είναι αρκετά; Βεβαίως και όχι για αυτό και δεν επαναπαυόμαστε στα αποτελέσματα αυτά. Εξάλλου αρκεί μία «ατυχής» ή επιπόλαιη πράξη κάποιων συμπολιτών μας που επιλέγουν συνειδητά ή ασυνείδητα, να κατεβάζουν τα ογκώδη  απορρίμματα ή ακόμη και μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, πέραν δηλαδή των  συνηθισμένων, στο πεζόδρομο χωρίς να μπουν στο κόπο να ενημερώσουν την Υπηρεσία για την πρόθεσή τους αυτή, να αμαυρώνει την εικόνα της πόλης και να ακυρώνει τον αγώνα και τις προσπάθειες που όλοι μαζί καταβάλουμε. και να επιβαρύνει την Υπηρεσία με επιπλέον κόστη. Βεβαίως μέχρι σήμερα καταφέρνουμε όλα αυτά τα επιπλέον κόστη να μην τα μετακυλύουμε στους δημότες μας. Όμως πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι οι κανόνες ορθής πρακτικής και συμπεριφοράς στο τομέα αυτό, πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι και η εποπτεία των αρμόδιων στελεχών του Δήμου μας θα εντατικοποιηθεί.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι μας, ότι η καθαριότητα, η ευαισθησία και η περιβαλλοντική συνείδηση είναι έννοιες που εμπεριέχονται στη συλλογική ευθύνη, αλλά αφορούν και τον καθένα μας προσωπικά. Συνεπώς χωρίς σε καμία περίπτωση να αποποιούμαστε των υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων μας, στον αγώνα αυτό, για μία καθαρή και βιώσιμη πόλη πρέπει όλοι να είμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, συμβάλλοντας και συνεισφέροντας ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Δρομολογούνται εξελίξεις για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων  –

Ερχονται τα «Πράσινα Σημεία»

Η αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και συμμόρφωσης  όλων μας  στα θέματα καθαριότητας, αποκτά νόημα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή δρομολογούμενων εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι, στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας, θα κληθούμε να εφαρμόσουμε και να συμμετέχουμε στις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες των εκτεταμένων προγραμμάτων διαλογής στην πηγή διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων (βιοαποβλήτων, συσκευασιών, γυαλιού, χαρτιού).

Η ίδρυση και λειτουργία Πράσινων Σημείων (στους επόμενους μήνες) όπου όλοι οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν παντός είδους άχρηστα (για αυτούς) ανακυκλώσιμα και αξιοποιήσιμα υλικά και τα προωθούμενα προγράμματα κομποστοποίησης, είναι βέβαιο ότι για να έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, πέραν της συμμετοχής απαιτούν την αλλαγή της νοοτροπίας, της περιβαλλοντικής αντίληψης και συνείδησης της τοπικής κοινωνίας μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, όλοι οι συμπολίτες που αγαπούν και σέβονται την πόλη μας και το περιβάλλον όχι μόνο θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή, αλλά θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό στην προώθηση του νέου τρόπου αειφορικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ