ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ξεκινάει η Αθλητική αγωνιστική χρονιά. Κι όμως, αυτό που δυστυχώς παρατηρούμε είναι ότι, στον 1ο χρόνο η νέα Δημοτική αρχή απλά διαχειρίστηκε και με αντιγραφή τα καλά και τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό βέβαια ονομάζεται στασιμότητα.

Μετά από ένα χρόνο, η δημοτική αρχή δεν μας έχει παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» στήριξης και ανάκαμψης του Λαρισινού Αθλητισμού.

Αυτό ονομάζεται ανυπαρξία ετοιμότητας για εφαρμογή μίας νέας πολιτικής πρότασης για τον Αθλητισμό.

Στην έναρξη της νέας αθλητικής χρονιάς, δεν έχουμε ακόμα από τη δημοτική αρχή μία επίσημη και πλήρη ενημέρωση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα για τον Αθλητισμό αλλά και των προθέσεων και προτάσεών της ώστε, να συμβάλλουμε όλοι σε ένα νέο σχεδιασμό.

Ένα στρατηγικό σχεδιασμό για τον Αθλητισμό που με Όραμα και, μέσα από διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα ανεβάσει το αθλητικό επίπεδο στον Δήμο μας.

Ακροθιγώς λοιπόν, μαθαίνουμε ενέργειες και προθέσεις της δημοτικής αρχής.                Και δυστυχώς, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ανθρώπους του Αθλητισμού δείχνουν ότι, η πολιτική της δημοτικής αρχής :

  • στοχοποιεί τον σωματειακό αθλητισμό (με αποκλεισμό χρήσης αθλητικών χώρων στα Σαββατοκύριακα, με οικονομική επιβάρυνση υπέρμετρη του πραγματικού κόστους λειτουργίας, με κατανομή της χρήσης των αθλητικών χώρων χωρίς πλαίσιο κριτηρίων και ισότιμα προς κάθε αθλητικό σωματείο),
  • στερείται μίας συγκροτημένη πολιτικής ανάπτυξης, διαχείρισης και αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών (στην πόλη αλλά, και στα χωριά), τόσο των σχολείων όσο και του ΕΑΚΛ
  • δεν παρακολουθεί ενεργά το αθλητικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα αλλά, και στην Ευρώπη ώστε, να διεκδικήσει και να φέρει αθλητικές διοργανώσεις αλλά, και να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Αθλητικά δρώμενα μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ζητάμε λοιπόν, η δημοτική αρχή να ξυπνήσει επιτέλους από τον Αθλητικό «λήθαργο» και, να αναλάβει την πρωτοβουλία για μία ευρεία συζήτηση στο ΔΣ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων του λαρισινού Αθλητισμού.

Με στόχο τη συνδιαμόρφωση και έγκριση ενός «οδικού χάρτη Αθλητικής αναγέννησης» για τη Λάρισα.

Να συνδιαμορφώσουμε και να εγκρίνουμε στο ΔΣ ένα νέο Στρατηγικό σχεδιασμό για τον Αθλητισμό του Δήμου μας. Με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους και με προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η Λάρισα έχει διαχρονικά, παράδοση στον Αθλητισμό και μάλιστα, με σημαντικές διακρίσεις.

Η Νέα Λάρισα μέσα από τον «Τομέα Αθλητισμού» που έχει συγκροτήσει θα μπει μπροστά για να αλλάξει συθέμελα το Αθλητικό τοπίο στο Δήμο μας.

Η πολιτική φιλοσοφία της Νέας Λάρισας στον τομέα του Αθλητισμού αναφέρεται σε μία Ολιστική Πολιτική Θεώρηση που στηρίζεται στους άξονες:

  1. ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • Ύπαρξη «συνέχειας» από την προσχολική κινητική δραστηριότητα και τη σχολική φυσική αγωγή, έως την άσκηση και κίνηση στην τρίτη ηλικία.
  • Στήριξη του μαζικού ελεύθερου αθλητισμού μέσα από προγράμματα
  • Στήριξη του σχολικού αθλητισμού ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Αθλοπαιδιές», ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «ΜΑΖΙ στο Παιχνίδι»).
  • Υποστήριξη του αθλητισμού για ΑΜΕΑ μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα (πχ Γυμναστική ατόμων με αυχενικό σύνδρομο και προβλήματα  Αρθρώσεων)
  • Ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική και οικονομική κατάσταση κ.λ.π.
  • Δυνατότητες επιλογών σε αθλητικές δραστηριότητες και μορφές οργάνωσης της άθλησης.
  • Παροχή υπηρεσιών άθλησης με κάλυψη όλου του έτους και κάθε ημέρας της εβδομάδας με δραστηριότητες.

2.ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

  • Με στήριξη της βιωσιμότητας των συλλόγων μέσα από εξορθολογισμό σε και μείωση του κόστους χρήσης των αθλητικών στα πλαίσια αυστηρά των ανελαστικών αναγκών. Μάλιστα, με κίνητρα και ανταποδοτική συνεργασία του Δήμου με τους συλλόγους στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, θα μπορούν οι σύλλογοι να υποβιβάζουν αυτό το κόστος περαιτέρω.
  • Ισότιμη συμπεριφορά για όλα τα σωματεία στο θέμα της παραχώρησης χρήσης αθλητικών χώρων χωρίς αποκλεισμούς σε μέρες και χώρους.
  • Ιδιαίτερη στήριξη στις ακαδημίες
  • Με έμπρακτη στήριξη των ομάδων που ανεβαίνουν σε επίπεδο Πρωταθλητισμού
  • Με πολύπλευρη στήριξη των Ομοσπονδιών των αθλημάτων που έχουν έδρα τη Λάρισα και άμεση επίλυση ζητημάτων που διακυβεύουν τη βιώσιμη παρουσία τους στην πόλη μας.

3.ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

  • Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των εκφραστών αθλητικής ανάπτυξης στη πόλη μας Δήμος- Αθλητικά Σωματεία- Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής Υπ. Παιδείας
  • Με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας σε θέματα Αθλητιατρικής και Διατροφολογίας
  • Με ανθρώπους του αθλητισμού (πχ βετεράνους) και των σωματείων ως εθελοντές για ενημέρωση και ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους
  • Με τις ομοσπονδίες των αθλημάτων ,της διαιτησίας και των οργανωμένων φιλάθλων
  • Αθλητική διασύνδεση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις
  • Θεσμοθέτηση της αθλητικής μαθητικής κερκίδας
  • Πρόγραμμα ενημέρωσης για την αθλητική εντιμότητα

4.ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

  • Θέσπιση ολοκληρωμένου μακροχρόνιου σχεδιασμού υλοποίησης αθλητικών έργων με βάση τις διαπιστωμένες και πληθυσμιακές ανάγκες
  • Αξιοπρεπής και οικονομικότερη στέγαση των ομοσπονδιών
  • Μείωση του κόστους λειτουργίας των αθλητικών υποδομών των γυμναστηρίων με εναλλακτικές μορφές πόρων ενέργειας και, μεθόδους εξοικονόμησης πόρων (νερού, ενέργειας, θέρμανσης)
  • Βελτίωση-ανακαίνιση των υπαρχόντων υποδομών σε θέματα ασφάλειας-υγιεινής- αισθητικής
  • Αναβάθμιση σε μικρά αθλητικά κέντρα των περιφερειακών αθλητικών χώρων των συνοικιών και των χωριών του Δήμου με συμπληρωματικά έργα και εγκαταστάσεις
  • Δρομολόγηση δημιουργίας νέων αθλητικών υποδομών με ιεράρχηση αναγκών και ακτινωτή χωροταξική κατανομή που να διευκολύνει την πρόσβαση των δημοτών σε αθλητικούς χώρους
  • Διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου απόδοσης προς χρήση στους συλλόγους των αθλητικών υποδομών χωρίς «προνομιούχους» και «πελατειακά χαρακτηριστικά»
  • Θεσμοθέτηση «Φορέα Διαχείρισης & Λειτουργίας των Αθλητικών Υποδομών» όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι (από τον τεχνικό, γεωτεχνικό, οικονομικό και αθλητικό χώρο) θα μετέχουν και θα λειτουργήσουν συνθετικά αλλά και αποτελεσματικά.
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και πληροφορικής σε θέματα ενημέρωσης και υποστήριξης του αθλητισμού.
  • Εξέταση μίας διαφορετικής διαχείρισης του ΕΑΚΛ

5.ΠΡΟΒΟΛΗ

  • Προώθηση των αθλημάτων μέσα από αθλητικές διοργανώσεις
  • Στήριξη του Αθλητικού & Αθλητιατρικού Τουρισμού
  • Ανάπτυξη νέων αθλητικών θεσμών της πόλης που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια
  • Ανάδειξη ειδικών αθλητικών γεγονότων (ειδικές ημέρες – ειδικές εκδηλώσεις).
  • Προώθηση μη διαδεδομένων αθλημάτων.

6.ΑΕΛ

Αποτελεί το αθλητικό «Brand name» της Λάρισας. Άρα, ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να έχει την ειδική και διαρκή προσοχή του για κάθε θέμα που αφορά την ομάδα και τους φιλάθλους της.     Άλλωστε, συνδέεται σε κάποιο βαθμό και οργανικά (σε επίπεδο παραχώρησης υποδομής) η πόλη και τα ζωτικά της συμφέροντα με την ομάδα.

Χθες, 7 Σεπτεμβρίου 2015, η Λάρισα θα έπρεπε να είναι παρούσα (ενισχύοντας έτσι και την προσπάθεια για την ΠΠ-2021) στην «Ευρωπαϊκή Μέρα Άθλησης»  +  Ευρωπαϊκή Αθλητική Εβδομάδα.

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιείται για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού για την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη.

Είναι ένα πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση κάθε Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από φέτος, έως το 2020.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 παράλληλα σε 31 χώρες (28 μέλη της Ε.Ε. και 3 συνδεδεμένες), οι οποίες έχουν προγραμματίσει μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θα εστιαστεί φέτος στα θέματα του «εκπαιδευτικού περιβάλλοντος», τους «χώρους εργασίας», την «άσκηση σε εξωτερικούς χώρους», τα «αθλητικά σωματεία» και, τα «γυμναστήρια».

Η χώρα μας θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με τη συμμετοχή των ομοσπονδιών Γυμναστικής, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Τζούντο, Πάλης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, ΕΑΟΜ Α.Μ.Ε.Α. και άλλων φορέων.

Σε οικονομικό δε, επίπεδο οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Erasmus +.   Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει στους Εθνικούς Συντονιστικούς Φορείς  τα απαραίτητα εργαλεία για την οργάνωση και  προβολή της εκστρατείας.

Επίσης, στο διάστημα από 7-30 Σεπτεμβρίου υπάρχει ακόμα και η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης» (#moveweek) που είναι μία ετήσια Πανευρωπαϊκή εκδήλωση αναπόσπαστο μέρος της εκστρατείας NOWWEMOVE.  Με αθλητικές δράσεις που ένας Δήμος, φορείς, απλοί πολίτες αλλά, και όλοι μαζί, μπορεί να είναι διοργανωτές.        Μπείτε στον κόπο να δείτε στο φετινό καλεντάρι (http://greece.moveweek.eu/events/) ποιες πόλεις και με τι πρωτότυπες δράσεις που ενισχύουν και την εξωστρέφεια συμμετέχουν. Η Λάρισα δυστυχώς απουσιάζει!

Αλήθεια, η Αθλητική Λάρισα των επιτυχιών σε πολλά ατομικά και συλλογικά αθλήματα γιατί να απουσιάζει από αυτό το σημαντικό Ευρωπαϊκό Αθλητικό ραντεβού των πόλεων;

Την ίδια στιγμή μάλιστα που, η βασική ανταγωνίστρια πόλη για το θεσμό της ΠΠ-2021 η Καλαμάτα συμμετέχει και μάλιστα, με ενταγμένο στο καλεντάρι της αθλητικής εβδομάδας έναν θεσμό που Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά την φέρνει στο προσκήνιο με σημαντικές συνεργασίες, στηρίξεις και παρουσίες! Με την πολυβραβευμένη διοργάνωση «Navarino Challenge» η οποία εντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (7-13 Σεπτεμβρίου 2015)! Το «Navarino Challenge» που συνεχίζει με διακρίσεις και διεθνείς αναγνωρίσεις, να προσφέρει υπηρεσίες αθλητικού τουρισμού στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο!  Το «Navarino Challenge» που συνεργάζεται κάθε χρόνο με τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αποτελούν υπόδειγμα ήθους και παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. Στο πλευρό των πρεσβευτών της διοργάνωσης, έρχεται να προστεθεί το όνομα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στην ανοιχτή κολύμβηση Κέλλυς Αραούζου.  Η διοργάνωση πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την υποστήριξη της Costa Navarino και του The Westin Resort Costa Navarino και τη στήριξη των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ