ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΥΠΕΡ-ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ

Η πρώτη έκλειψη υπερπανσελήνου (supermoon) ένα από τα σπανιότερα αστρικά φαινόμενα αναμένεται να συμβεί στις 27 Σεπτεμβρίου έπειτα από 33 χρόνια.

Πρόκειται για ολική έκλειψη σελήνης, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Γης.

Στο φαινόμενο της υπερπανσεληνιακής ολικής έκλειψης η πανσέληνος θα δείχνει αρκετά μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο και θα είναι η πρώτη τέτοια έκλειψη από το 1982, ενώ η επόμενη προσδιορίζεται το 2033, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκλειψη της υπερπανσελήνου θα είναι ορατή σε παρατηρητήρια της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής, της δυτικής Ασίας και της περιοχής του ανατολικού Ειρηνικού.

Πριν από την ολική αυτή έκλειψη, στις 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει μία μερική σεληνιακή έκλειψη, ωστόσο θα είναι ορατή μόνο από την νότια Αφρική και από… πιγκουίνους και θαλάσσιους ελέφαντες στην Ανταρκτική.

Οι «υπερπανσέληνοι» δημιουργούνται επειδή η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική και όχι κυκλική. Ενώ ο μέσος όρος της απόσασης της Σελήνης από τον πλανήτη μας είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, ο φυσικός δορυφόρος κινείται στα 405.600 χλμ στο «απόγειο» και πλησιάζει στα 226.000 χλμ στο «περίγειο»

Τα σούπερ-φεγγάρια εμφανίζονται περίπου 14% μεγαλύτερα και 30 φορές πιο φοτεινά από το απόγειο των πανσελήνων, που είναι γνωστά ως «minimoons».

Οι εκλείψεις των υπερπανσελήνων είναι ιδιαίτερες. Έχουν γίνει πέντε φορές από το 1900 (το 1910, 1928, 1946, 1964 και 1982), τονίζει η NASA.

Οι «κανονικές» σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συνηθισμένες. Ενας, δηλαδή, παρατηρητής σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη μπορεί να δει μία ολική σεληνιακή έκλειψη μία φορά στα 2.5 χρόνια κατά μέσο όρο.

ethnos.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com