ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους υπηρεσιών του ΕΛΓΑ η δημοτική παράταξη Δράση Πολιτών δήμου Τυρνάβου δια των εκπροσώπων της Στ. Ροντούλη και Θ. Λάππα κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο παρουσία του διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Στουπή

κατέθεσε σειρά προτάσεων, οι οποίες όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση της παράταξης είναι:

-Αμεση αφαίρεση από τον κανονισμό ΠΣΕΑ του όρου να είναι το ύψος της ζημιάς μεγαλύτερο από το 30% του μέσου όρου της παραγωγής των τριών προηγούμενων χρόνων, στο νομό, επειδή αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί αποκλεισμούς και είναι καταστροφικός για τους πληγέντες αγρότες.

-Να δημιουργηθεί ξεχωριστό ταμείο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που σήμερα είναι οι πλέον αδικημένοι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να ενταχθεί και ο καταρροϊκός πυρετός στα αίτια που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Επίσης να πάρει ενεργό ρόλο ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα της πρόληψης ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου.

-Να γίνεται συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών με τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

-Να υπάρξει μέριμνα για την επιδότηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως είναι οι νέοι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ομάδες παραγωγών και οι καλλιεργητές προίόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

-Να ενταχθεί η καρπόπτωση στα καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ ζημιογόνα αίτια αφού έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα.

-Για τα υπερ ΠΑΣΕΓΕΣ χρήματα που παρακρατούνται από τις εισφορές των αγροτών και τα οποία τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν αποδοθεί στην οργάνωση, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει ρητά ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να δίνονται για υποτροφίες σε παιδιά αγροτών που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε γεωτεχνικές σχολές.

Απαντώντας στις προτάσεις της παράταξης ο κ. Στουπής άφησε να εννοηθεί ότι είναι θετικές στο σύνολό τους ενώ απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση που αφορά το συμψηφισμό εισφορών και αποζημιώσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ