Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παζιάνας, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015 θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή αρχή, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για σχήμα λόγου. Αυτό συμβαίνει γιατί η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει αύριο με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά (περίπου 25.000) με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών. Με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στην καθαριότητα, καθώς χιλιάδες καθαρίστριες βρίσκονται στην ανασφάλεια και χωρίς ανανεωμένες συμβάσεις παρά την πρόσφατη ΠΝΠ.

Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην πόλη μας παλεύουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πανάκριβης παιδείας-εμπόρευμα που είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων αυτών των ετών.

Κύρια υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι η απερχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ που όχι μόνο δεν «έσκισε» τις αντιλαϊκές επιταγές των δυο προηγούμενων μνημονίων, αλλά φόρτωσε με το 3ο την επιτάχυνση στην εφαρμογή τους μια σειρά κατευθύνσεων όπως την κατηγοριοποίηση, την αξιολόγηση, τις συγχωνεύσεις, το νέο Λύκειο κτλ., υπό την άμεση εποπτεία της τρόικα (νυν κουαρτέτο). Είναι υπεύθυνη για τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, αλλά και την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε σχολικές μονάδες λόγο της έλλειψης σε απαραίτητο προσωπικό.  Όπως επίσης και για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων με το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθέσιμων και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού,  για να πληρωθούν οι ιμπεριαλιστές – τοκογλύφοι ΔΝΤ-ΕΚΤ κτλ.

Ευθύνες όμως αναλογούν και στην δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ, κτλ.) που όχι μόνο δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, καθησύχαζε ότι όλα βαίνουν καλώς. Μάλιστα στις επανειλημμένες οχλήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημόσια για την κατάσταση που επικρατεί με τις καθαρίστριες των σχολείων, φρόντισε  με απόφαση της που στήριξαν σύσσωμες όλες οι άλλες δυνάμεις, (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης),  να ρίξει νερό στον μύλο της κυβέρνησης που κρατούσε σε ομηρία εκατοντάδες εργαζόμενους. Έφτασε μάλιστα μπροστά στους εργαζόμενους, παραδίδοντας τους και «συνδικαλιστικά μαθήματα», στην ουσία εξαπατώντας τους, να ισχυρίζεται ότι διασφαλίζονταν τάχα οι θέσεις εργασίας τους, όταν στην ουσία τις προκήρυσσε από την αρχή. Την ίδια στιγμή επικαλούμενη την αστική νομιμότητα δεν έπαιρνε απόφαση να τις πληρώσει στην ώρα τους από άλλο κωδικό, ενώ από την άλλη δεν δίσταζε με άλλη απόφαση του Δ.Σ. και την άμεση συγκατάθεση όλων των άλλων δυνάμεων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) να «στεγνώσει» το ταμείο του Δήμου για να πληρωθεί το ΔΝΤ, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μην συμβιβαστούν με τις ελλείψεις. Να μην δώσουν συγχωροχάρτι σε κανέναν που είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Να μην δεχτούνε να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για την λειτουργία του σχολείου, ούτε να διαθέτουν τον λιγοστό ελεύθερό τους χρόνο για να καλύψουν ανάγκες σε προσωπικό και έργα των σχολικών μονάδων.

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές και να απαιτήσουν από την δημοτική αρχή Λάρισας και τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές να καλύψουν με το απαραίτητο προσωπικό και τα κονδύλια τις όποιες ανάγκες υπάρχουν.

Καλούμε το Λαρισαϊκό λαό να δοκιμάσει τη δύναμή του και στο κίνημα και στην κάλπη. Να βρεθεί δίπλα με τους κομμουνιστές στους αγώνες. Να δυναμώσει το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, για να τον περπατήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ