ΦΑΛΤΣΙΑΝΙ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε την λίστα της τράπεζας HSBC,  πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν. Δήλωσε, επίσης, ότι «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει [τους εισαγγελείς] να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε».

Αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πολύωρη εξέτασή του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, από Έλληνες εισαγγελείς, ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, ανέφερε: «Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν νευρικοί και πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους απλώς να βρίσκονται εδώ στο Παρίσι, σήμερα. Οπότε ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω πολύ, επειδή ότι έκαναν ήταν πολύ θαρραλέοι».

«Και βλέπω τις ίδιες σκέψεις, την ίδια προσπάθεια που είδα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ξέρετε ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει, αλλά και για τον εισαγγελέα», πρόσθεσε.

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε, όσον αφορά στους μηχανισμούς και έτσι επισημάναμε νέους τρόπους, νέα στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν, να συνεχίσουν», ανέφερε επίσης.

«Η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε ήταν να παγιώσουμε σχέσεις με άλλους ερευνητές στο εξωτερικό από διαφορετικές χώρες. Και ήδη συμφωνήσαμε φυσικά, πως αν η επόμενη κυβέρνηση, τους αφήσει να εργαστούν, θα το κάνουμε», κατέληξε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φαλτσιανί, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του διερωτάται:

«Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει; Η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην «Καθημερινή») πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος «ειδικών αποστολών» του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) ‘κράτησε όρθια την χώρα’, μπορεί να πει το ίδιο;», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της  δικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι «εξυπηρετήσεις» σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

Σχόλιο για την συνέντευξη Φαλτσιανί έκανε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος από την Ηλεία όπου σήμερα περιοδεύει:  «Οι εξελίξεις σε σχέση με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Φαλτσιανί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να καλύψουν τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ήθελαν να καλύψουν τα παλαιότερα σκάνδαλα της Siemens, τα σκάνδαλα των λιστών του Λουξεμβούργου» ανέφερε μεταξύ άλλων  ο κ. Πάνος  Καμμένος.

Ιδιαίτερα αμήχανος ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ για τη λίστα Λαγκάρντ και τις κινήσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τα θέματα διαφθοράς και διαφάνεια», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι «τις περισσότερες διαδικασίες για τη διαφάνεια τις κάναμε εμείς». Αναφερόμενος δε στο έργο της ΝΔ είπε πως είναι πολλά αλλά «δεν τα έχει όλα μπροστά του για να τα θυμίσει».

alterthess.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ