ΣΤΡΑΤΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΕΕ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ

Λόγω της κατάστασης που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εγκρίνει την στρατιωτική δράση για να αποτραπούν οι δουλέμποροι της Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή τρεις χώρες κλείνουν τα σύνορα τους και το Φαρμακονήσι έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο μεταναστών.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά των Βρυξελλών αποφασίστηκε η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε τι θα έχει ρόλο από τον Οκτώβρη ο στρατός;

  • τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες,
    θα προχωρούν σε κατασχέσεις,
    θα ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές
    θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα

Κατά την διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση τόνισαν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να μπορέσει να ξεκινήσει και επίσημα η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Από την αρχή του 2015, μέσα δηλαδή σε μόνο 9 μήνες έχουν φτάσει στην Ευρώπη 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες.
Βέβαια, για να μπορέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση στην Μεσόγειο να είναι πιο αποτελεσματική θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακόμα επτά πολεμικά πλήρως εξοπλισμένα πλοία, ελικόπτερα, υποβρύχια και αεροσκάφη.

Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορα τους;
Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία  αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους και να βάλουν μπλόκο στα τρένα.

Χτες, Κυριακή, το Βερολίνο πήρε την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας και την Δευτέρα το πρωί έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία.

Παράλληλα, η Αυστρία στέλνει στρατό στα σύνορά της, ενώ από την πλευρά τους η Τσεχία όσο και η Σλοβακία αυξάνουν τους ελέγχους στα δικά τους.

Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία για τα κλειστά σύνορα;
Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την οργάνωση:

Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους.

ipop.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ