ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Για άλλη μια χρονιά η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι εκρηκτική! Αποτέλεσμα  των πολιτικών της κυβέρνησης που συνέχισε το έργο των προκατόχων της κομμένο και ραμμένο στις επιλογές της ΕΕ του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ με την περίφημη εργαλειοθήκη του. Πολιτικές που έχουν πλήξει βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

που έχουν στερήσει στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά στους πολίτες, που καταδικάζουν στη φτώχεια ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού. Όσοι εφαρμόζουν τα μέτρα που υπαγορεύονται από τους δανειστές, είναι και οι υπεύθυνοι της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σχολεία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, η κοινωνία! Θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση, διαγράφουν το μέλλον της νέας γενιάς.

Συνάδελφοι/-ισσες

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενά και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να περιμένουν να τοποθετηθούν. Η κάλυψη αυτών των κενών γίνεται με ευθύνη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ), χωρίς την ύπαρξη ενός σαφούς νομικού πλαισίου όπως συμβαίνει με τις οργανικές τοποθετήσεις του Ιουνίου. Από τις πιέσεις εκπαιδευτικών και αιρετών στα συμβούλια στις 6/9/2015 στάλθηκε εγκύκλιος που προσπαθεί να δώσει μια γενική κατεύθυνση για το πώς θα καλύπτονται τα λειτουργικά κενά, έχοντας και αυτό αρκετές ασάφειες (συνολικά και ανά κατηγορία τοποθέτησης).

Από την περσινή χρονιά πετύχαμε την ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων των σχολείων του πίνακα Α όπου αποτυπώνονται τα κενά και πλεονάσματα ωρών σε κάθε σχολική μονάδα. Πρέπει να ελέγχουμε αν εκεί αποτυπώνονται σε κάθε κλάδο οι ώρες Α΄ ανάθεσης. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σύλλογος διδασκόντων και όχι ο διευθυντής είναι υπεύθυνος για την ανάθεση των ωρών και μαθημάτων. Όπου διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία, να μεταφέρεται στο συνδικάτο είτε κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του όπου επιβάλετε να παραβρίσκονται οι αιρετοί του κλάδου, είτε στην Γ.Σ.

Έχει αρχίσει να πραγματοποιείται η Α΄ φάση συμπλήρωσης των λειτουργικών κενών. Μετά την δημοσιοποίηση των κενών και πλεονασμάτων οι τοποθετήσεις να γίνονται με βάση τα μόρια (μετάθεσης κι απόσπασης), τις επιλογές προτίμησης και την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων. Θα απαιτήσουμε την δημοσιοποίηση των μορίων των εκπαιδευτικών (μετάθεσης ή απόσπασης) που θα τοποθετηθούν στα λειτουργικά κενά γιατί είναι ζήτημα διαφάνειας.

Η συμπλήρωση του ωραρίου του εκπαιδευτικού να γίνεται σε δυο σχολεία ή το πολύ σε τρία. Τρέχοντας μέσα στην πόλη και αρκετές φορές και εκτός από σχολείο σε σχολείο με δική του ευθύνη και μετακίνηση, νομίζουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να συμπληρωθεί το ωράριό του στα σχολεία αυτά.

Συγκεκριμένα ζητάμε οι λειτουργικές τοποθετήσεις σε Α΄ και Β΄ φάση (τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου) να γίνουν με την ακόλουθη σειρά και στις δύο φάσεις:

  1. Λειτουργικά υπεράριθμοι
  2. Διάθεση ΠΥΣΔΕ
  3. Αποσπασμένοι εντός και εκτός ΠΥΣΔΕ
  4. Μεταταγμένοι (αν υπάρχουν) Νεοδιόριστοι (αν υπάρχουν)
  5. Αναπληρωτές

Και στις δυο φάσεις να ισχύει η παραπάνω σειρά ανεξάρτητα αν κάποιος τοποθετήθηκε στην Α΄ φάση. Έτσι καλούμε το ΠΥΣΔΕ να αποφασίσει ότι οι εκπαιδευτικοί, που θα τοποθετηθούν στην Α΄ φάση δεν θα χάσουν την έως τότε υπηρεσιακή τους κατάσταση και με αυτή θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα κενά της Β΄ φάσης που θα προκύψουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό επιβάλλεται να γίνει γιατί:

Α) Τα κενά που προκύπτουν στα σχολεία στην Α’ φάση λειτουργικών τοποθετήσεων δεν μπορεί να είναι τα πραγματικά στο σύνολό τους γιατί τα τμήματα των Λυκείων και ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Β) Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα (σύμφωνα με την πρακτική του ΥΠΕΠΘ των προηγούμενων ετών) να ανακοινωθεί νέο κύμα αποσπάσεων εκπαιδευτικών μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκκρεμοτήτων θα τροποποιήσει αφενός τα δηλωθέντα τμήματα μαθητών σε πολλά σχολεία και αφετέρου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κενών ή πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες.

Η διαδικασία, που προτείνουμε, διασφαλίζει την διαφανή διαδικασία ανακοίνωσης των κενών των σχολικών μονάδων χωρίς τη δυνατότητα απόκρυψης με δόλο κενών στη Α΄ φάση με στόχο να ανακοινωθούν στη Β’.

Η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά την περίοδο του Σεπτεμβρίου είναι για τον κλάδο θέσεις αρχών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά το δοκούν σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιων.

Συνάδελφοι/-σσες

Ο δρόμος της αποφασιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας είναι αναπόφευκτος. Μαζί με όλους τους εργαζομένους, με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες πρέπει να αντιταχθούμε στην υποτέλεια, τη συνεχή εποπτεία και την εξαθλίωση που μας επιβάλουν.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις τη νέα σχολική χρονιά, να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε όλα τα επίπεδα και να διεκδικήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά όλα όσα μας έκλεψαν.

Μοναδικά μας όπλα η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, και

Ανυποχώρητος αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ