ΣΤΟΆ 59

Τα έχουμε ακούσει και διαβάσει σε διάφορες παραλλαγές: Οι εξορύξεις στις Σκουριές, λένε, έχουν εγκριθεί με πλήθος αποφάσεων από το ΣτΕ -και άρα είναι παράνομη η ανάκληση της άδειας που οδήγησε την Ελληνικός Χρυσός στο σταμάτημα όλων των δραστηριοτήτων της στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Και είναι κατά συνέπεια μια λογική αντίδραση σε μια παρανομία της κυβέρνησης (του ΥΠΑΠΕΝ) το κλείσιμο των μεταλλωρύχων στη στοά 59.

Έχουμε ακούσει τα παραπάνω από χείλη ανθρώπων που θεωρητικά θα έπρεπε να γνωρίζουν κάποια πολύ βασικά πράγματα για αδειοδοτήσεις επενδυτικών έργων, ανακλήσεις αδειών, αποφάσεις του ΣτΕ και τα συναφή. Και όχι μόνο θα έπρεπε να τα ξέρουν, αλλά συνιστά αρνητική έκθεσή τους που αποκαλύπτουν πως τα αγνοούν.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν π.χ. οτι το ΣτΕ αποκλειστικά και μόνο ελέγχει τη νομιμότητα διοικητικών πράξεων. Δεν εγκρίνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν αδειοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις και οπωσδήποτε δεν αδειοδοτεί ούτε εγκρίνει εξορύξεις. Αυτά όλα ελέγχονται, αξιολογούνται και τελικά εγκρίνονται ή όχι από τις σχετικές Υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Προσφυγές κατά τέτοιων αποφάσεων βεβαίως μπορούν να γίνουν στο ΣτΕ, με αίτημα όμως εξέτασης κατά πόσο τηρήθηκε ή όχι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες η νομιμότητα κατά τις διαδικασίες αξιολόγησης και αδειοδοτήσεων. Το ΣτΕ δεν μπορεί να υπεισέλθει και να εκφέρει γνώμη για τα τεχνικά θέματα (θέματα ουσίας αλλά μη νομικά) που αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν από τις μόνες αρμόδιες σχετικές Υπηρεσίες και τις οδήγησαν στην έκδοση των αποφάσεών τους.

Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα λοιπόν της σχετικής Υπηρεσίας (ΔΙΜΕΒΟ – Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών) του αρμόδιου Υπουργείου (ΥΠΑΠΕΝ) να ελέγχει κατά πόσο όλα τα επί μέρους στάδια υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου (Μεταλλεία Κασσάνδρας) που έχει κατ” αρχάς μεν αδειοδοτηθεί (με την ΑΕΠΟ -Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2011 και τις Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών του 2012) αλλά με τη ρητή πρόβλεψη να τηρούνται κατά την υλοποίησή του απαρέγκλιτα οι συνοδευτικοί όροι που έχουν συνομολογηθεί εκεί μεταξύ της εταιρείας (Ελληνικός Χρυσός) και του Δημοσίου. Συνέβη λοιπόν κατά τους ελέγχους αυτούς να διαπιστωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει τηρήσει εντός των απόλυτα συγκεκριμένων και συνομολογημένων προθεσμιών βασικό  όρο που περιέχεται στην Έγκριση Τεχνικής Μελέτης του 2012 (δοκιμές της πυρομεταλλουργικής μεθόδου Flash smelting επί τόπου του έργου, σε ημιβιομηχανική κλίμακα και με τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα μεταλλευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά το πλήρες παραγωγικό στάδιο, ώστε να ελεγχθεί η περιβαλλοντικά ασφαλής εφαρμογή της μεθόδου αυτής). Δεν είχε δε κάνει η εταιρεία ούτε την παραμικρή προσπάθεια τήρησής του όρου αυτού, ούτε εκφέρει την όποια ένσταση για τη δυνατότητα ή μη τήρησής του.

Απόλυτα νόμιμη και επιβεβλημένη κατά συνέπεια η αντίδραση του ΥΠΑΠΕΝ να αναστείλει τις εργασίες υλοποίησης του επί μέρους έργου για το οποίο διαπιστώθηκε η μη τήρηση του συμβατικού αυτού όρου. Και αναμενόμενη ασφαλώς η ήδη κατατεθείσα προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ κατά της αναστολής αυτής. Μόνο που το ΣτΕ θα πρέπει να παραμείνει στην εξέταση της νομιμότητας ή μη της πράξεως αναστολής του ΥΠΑΠΕΝ, χωρίς να υπεισέλθει σε κρίσεις επί τεχνικών θεμάτων που αφορούν πυρομεταλλουργίες, καμίνους ακαριαίας τήξης, περιεκτικότητες μεταλλευμάτων σε αρσενικό, επικινδυνότητα μεταλλευτικών αποβλήτων κ.α. όμοια. Αυτά είναι αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων της ΔΙΜΕΒΟ του ΥΠΑΠΕΝ.

Τελικά, αναφερόμενοι στο ΣτΕ, προφανώς και δεν ξέρουν τι λένε στα μικρόφωνα και το πόσο εκτίθενται όλοι αυτοί που σπεύδουν να φωτογραφηθούν με το σχετικό κράνος μπροστά στη στοά 59. Και ασφαλώς εκτίθεται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη φράση του: «Είστε τρελοί που κλείνετε τα μεταλλεία με τόσες αποφάσεις του ΣτΕ;».

antigoldgr.org

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ