ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΦΕ

Ο καφές που πίνετε αργά το βράδυ κάνει reset στο εσωτερικό ρολόι του οργανισμού το οποίο ρυθμίζει μια σειρά από βιολογικές λειτουργίες και γονίδια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καφεΐνη δεν σας δυσκολεύει απλά να κοιμηθείτε, αλλά οι επιδράσεις της είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός διπλού εσπρέσο τρεις ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να γυρίσει το ρολόι του οργανισμού πίσω σχεδόν μια ώρα.

Η καφεΐνη καθυστερεί την άνοδο του επιπέδου της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Τα κυμαινόμενα επίπεδα μελατονίνης σας βοηθούν να προσδιορίσετε το φυσικό χρόνο που πρέπει να πάτε για ύπνο και να ξυπνήσετε.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ παρατήρησαν εθελοντές και είδαν τι συνέβη σε μεμονωμένα κύτταρα που εκτίθενται σε καφεΐνη.

Ο ερευνητής Dr John O’Neill, από το Ιατρικό Ερευνητικό Εργαστήριο του Συμβουλίου Μοριακής Βιολογίας στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο και την εγρήγορση έχει μακρά παράδοση, αλλά ο αντίκτυπός της στο ρολόι του σώματος είχε παραμείνει άγνωστος. Αυτά τα ευρήματα. θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα με διαταραχές του κιρκάδιου ύπνου, στα οποία το ρολόι των 24 ωρών στο σώμα τους δεν λειτουργεί σωστά, ή ακόμη και να βοηθήσουν στο να ξεπερνάμε πιο γρήγορα το jet lag.

«Τα ευρήματά μας επίσης εξηγούν με πιο ολοκληρωμένο τρόπο για ποιο λόγο είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν αν πιουν καφέ το βράδυ.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ