ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 

Πόσους κύκλους έχει η Ανακύκλωση;  Ισχύει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά; Τι φταίει που η πόλη και η καθημερινότητα  γίνονται  γκρίζες; Ποιος είναι ο μυστικός συνδυασμός  που τις  χρωματίζει και τις ζωντανεύει ξανά;  Άραγε, ποιος είναι ο ΓΗρωας  και πως θα καταφέρει  μαζί με τα παιδιά να φτιάξουν την ιδανική πόλη;

Τα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα καθώς και η παρουσία ενός ευαισθητοποιημένου περιβαλλοντικά υπερ -ήρωα έγιναν η αφορμή για να στηθούν 14+ 1 περιπετειώδη σενάρια για το Περιβάλλον με κέντρο τους  τη Λάρισα.

Στηριζόμενοι στην ιδέα του ΓΗρωα με την αρωγή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας προσκάλεσαν παιδιά Δημοτικών σχολείων, σε συνεργασία τους δασκάλους τους, να στήσουν τις δικές τους ευφάνταστες ιστορίες ζωγραφίζοντας και σχολιάζοντας για το Περιβάλλον και την Πόλη σήμερα και στο μέλλον.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά 250 παιδιά από 14 τμήματα Δημοτικών σχολείων σε Λάρισα και Τερψιθέα.

Στόχος, αυτού του εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, η αφύπνιση των ενηλίκων σε θέματα που άπτονται του Περιβάλλοντος , αστικού και φυσικού.

Να σημειωθεί ότι το θεματικό αυτό εργαστήριο αποτελεί μια από τις κινήσεις της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας  που εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο επικοινωνίας και παιδαγωγικής  προσέγγισης  περιβαλλοντικών θεμάτων. Η αξιοποίηση του υλικού που έχει συλλεχθεί  υπάρχει σκέψη να προωθηθεί και να προβληθεί σε σημεία _σταθμούς στην πόλη που συνδέονται  με το Περιβάλλον και την Ανακύκλωση (αστικός εξοπλισμός, δημόσιοι χώροι, χώροι στάθμευσης και αποκομιδής απορριμμάτων).

Τα ¨14+1σενάρια περιβαλλοντικών περιπετειών¨ θα παρουσιαστούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μμ. Παράλληλα, το άνοιγμα της έκθεσης  θα συνοδεύσουν  δράσεις και βραβεία συμμετοχής  (ποδήλατα, γραφική ύλη, χρηστικά αντικείμενα, σάκοι ανακύκλωσης κ.α.) για τους μικρούς δημιουργούς. Η καλλιτεχνική επιτροπή που συστάθηκε για επιλογή και οργάνωση των έργων ορίστηκε από εικαστικούς της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει για ένα μήνα στο διάστημα του οποίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για γονείς και παιδιά με δηλώσεις συμμετοχής (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθεται σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τους μικρούς επισκέπτες και τους συνοδούς τους.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από Φορείς της πόλης, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Δήμος Λαρισαίων, Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, ΦΟ.Δ.Σ.Α. Νομού Λάρισας.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται  με την ευγενική υποστήριξη πιστοποιημένων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με την παρουσίαση του έργου των παιδιών για το Περιβάλλον στηρίζεται η υποψηφιότητα της Λάρισας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ