ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η ώρα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, έφτασε. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν 12 ώρες μετά, στις 19:00 όταν θα βγουν και τα πρώτα exit polls. Μέχρι στιγμής η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά σε όλη τη χώρα, με ελάχιστα προβλήματα.

 

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα κανάλια θα μεταδώσουν το exit poll, ενώ λίγο μετά τις 21:00 αναμένεται και η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από τη Singular Logic, καθώς θα έχει συγκεντρώσει το 10% των εκλογικών τμημάτων της Επικρατείας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

– Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

– Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

– Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

– Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πώς ψηφίζουµε στις εκλογές µε λίστα;

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν µόνο το ψηφοδέλτιο µε το κόµµα που επιθυµούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίµησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόµµατος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια µε σταυρό προτίµησης δεν προσµετρούνται ως άκυρα

Η εκτίμηση αποτελέσματος

Δυο ώρες μετά τα exit polls που θα μεταδοθούν στις 19:00 (μόλις κλείσουν οι κάλπες), η Singular Logic θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος των εκλογών.

Η Singular Logic έχει αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. Η εταιρεία αποτελεί στενό συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών για τη μηχανογραφική επεξεργασία των αποτελεσμάτων όλων ανεξαιρέτως των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1981 και μετά (Εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και Δημοτικές), καθώς και του δημοψηφίσματος Ιουλίου.

Η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να δώσει μια ασφαλή εκτίμηση για τα αποτελέσματα εκλογών λίγο μετά τις 21:00.

To υπουργείο Εσωτερικών θα μεταδίδει στην ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα εκλογών 2015.

Φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε την πιλοτική εφαρμογή στη Β΄ Πειραιώς του συστήματος SRTplus, που αφορά στην αποστολή του αποτελέσματος από τα εκλογικά κέντρα μέσω τάμπλετ, το οποίο θα εφοδιαστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Στα σκαριά, μάλιστα, είναι η επέκταση του συστήματος αυτού και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες ώστε σταδιακά να αντικαταστήσει πλήρως το σύστημα SRT, δηλαδή τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι το παλιότερο σύστημα SRT θα εφαρμοστεί σε περίπου 4.800 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 19.455.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ