Μέχρι να αποφασίσουμε συλλογικά να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα, αυτός ο πλανήτης θα έχει ένα προβληματάκι με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια ομάδα όμως στην Ολλανδία θέλει να βοηθήσει.
Ο Smog Free Tower, που σχεδιάστηκε από τους Daan Roosegaarde, Bob Ursem, και European Nano Solutions, είναι ένας μεταλλικός πύργος 7 μέτρων που έχει τοποθετηθεί σε ένα πάρκο στο Ρότερνταμ, και που απορροφά τη ρύπανση από τον αέρα. Το Wired αναφέρει:
Αυτό το επιτυγχάνει ιονίζοντας τα σωματίδια του νέφους. Τα σωματίδια που είναι μικρότερα από 10 μικρόμετρα σε διάμετρο (περίπου το πλάτος μίας ίνας βάμβακος), μπορούμε να τα εισπνεύσουμε, και όταν αυτό συμβαίνει μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην καρδιά και τους πνεύμονες.
Ο Ursem, ο οποίος ερευνά τον ιονισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, λέει ότι ένα σύστημα ακτινικού εξαερισμού στην κορυφή του πύργου (που κινείται με αιολική ενέργεια) απορροφά το βρώμικο αέρα, ο οποίος εισέρχεται σε ένα θάλαμο όπου στα σωματίδια μικρότερα από 15 μικρόμετρα δίνεται θετικό φορτίο. Όπως τα ροκανίδια σιδήρου προσκολλώνται σε ένα μαγνήτη, τα θετικά φορτισμένα σωματίδια προσκολλώνται σε ένα αντίθετα γειωμένο ηλεκτρόδιο στο θάλαμο. Ο καθαρός αέρας στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω αεραγωγών στο κάτω μέρος του πύργου, ο οποίος περιβάλλεται από μια φούσκα καθαρού αέρα. Ο Ursem σημειώνει ότι αυτή η διαδικασία δεν παράγει όζον, όπως πολλοί άλλοι ιονιστές αέρα, επειδή τα σωματίδια φορτίζονται με θετική τάση και όχι με αρνητική.
Και είναι αποτελεσματικός. Το Smog Free Tower μπορεί να καθαρίσει μέχρι και ένα εκατομμύριο κυβικά πόδια αέρα σε μια μόνο ώρα. «Όταν αυτό το μωρό είναι έτοιμο και λειτουργεί, μπορεί να καθαρίσει μια μικρή γειτονιά», λέει ο Roosegaarde.
Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι ρύποι που προέρχονται από τον αέρα, στη συνέχεια μετατρέπονται σε …δαχτυλίδια – αποδεικνύοντας ότι η αιθαλομίχλη είναι …όμορφη όταν δεν σας σκοτώνει.
Αλλά ακόμη και οι σχεδιαστές γνωρίζουν ότι ο Smog Free Tower είναι απλά ένα τσιρότο, και αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να σταματήσουμε να μολύνουμε τον αέρα. “Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη όπου σε 10 χρόνια αυτοί οι πύργοι δεν θα είναι απαραίτητοι πια;», λένε. “Αυτή είναι λύση.»
Ας ελπίσουμε…